Negatív Szakállak ígérnek melltartóban táncolást,

2014.03.28. 19:27
Foslocsolás, anarchia, parkolóházak, melltartóban táncolás, retek és bűz. Legalábbis sajtszag és a szabadság illata. Önök az Index programajánlóját olvassák, a színvonalas szórakozás jegyében.

Melltartóban vagy anélkül (péntek)

Első sludge-buliját tartja a Büdös Booking, amely során két orosz zenekar is fellép: a sztónert és doom metált játszó Juice Oh Yeah, valamint a Pressor, akikről azt írják a szervezők, hogy zenéjük hallatán az ember egyből intravénásan lőné be magának a bongot. Magyar oldalról az egyaránt retkes és büdös The Hills és a Gulliver készíti elő a terepet. Előbbi négy éve tartó, kelenföldi foslocsolás, utóbbi undorítóan savas sludge metál a főváros csatornáiból. Péntek, 20:00, Frisco Kocsma-Kávézó (Budapest, IX. kerület, Mátyás utca 11.)

Ötödik állomásához érkezett a Songwriter Showcase, ahol fiatal énekes-dalszerzők adnak zömében csöndes, visszahúzódó koncerteket. Ezúttal a magányos éjszakai hazabuszozásokhoz tökéletes aláfestőzenéket író The Boy and the Tele lép fel, valamint az Amerikát idéző indie folkot játszó Spark the Hawk, a préri helyett a magyar valóságból. Koncertezik még Makkara is, aki looperrel játsza egymásra gitártémáit, miközben feszes dobokat kever alájuk, és régi filmekből kivágott szövegekkel teszi még moziszerűbbé a zenéjét. Péntek, 21:00, Hátsó Kapu (Budapest, VII. kerület, Dohány utca 13.)

Tom Select ezúttal a francia Charly Delhomot látja vendégül, akit még a londoni tartózkodása alatt ismert meg. A fiatal promóter és dj már akkor is rendkívül emlékezetes bulikat szervezett, többek közt kelet-londoni parkolóházakban. Jelenleg Berlinben él, egy kreuzbergi klubban, a Prince Charles-ban dolgozik, és most a magyar fővárosnak is megmutatja, mi fán terem a bulizás. Péntek, 23:00, Toldi Klub (Budapest, V. kerület, Bajcsy-Zsilinszky út 36-38.)

Tizenkét év alatt több mint 150 kiadványt jelentetett meg a Vampisoul kiadó, amely a kétezres évek elején az elsők között kezdte meg a ’60-70-es években kiadott, arra érdemes és ritka lemezek újrakiadását. A Vampisoul spanyol beatre, soulra és pszichedelikus zenékre specializálódott szakértője, Frank Castro, noha ideje nagyrészét a Kanári-szigeteken tölti, ezúttal Budapesten is bemutatja kedvenceit, és húszezres tételszámú lemezgyűjteménye egy részét. Péntek, 22:00, Fogasház (Budapest, VII. kerület, Akáca utca 51.)

Kifejezetten gitárcentrikus bulik is lesznek: a Beat on the Bratben a Lamantin és a Pyramids Don’t Exist csap közös, rock- és punkzenétől hangos hörimörit, a Vittulában pedig a Kontraszelektor és a Negatív Szakállak ígér melltartóban táncolást, szakdolgozatírás helyett.

Bulik újratöltve (szombat)

Fél év után először ad koncertet a szebb napokat is megélt és Amerikát is megjárt The Moog zenekar, akik ezúttal az új EP-jüket és az azt beharangozó videoklipjüket mutatják majd be. Szintén új – a Tudom, hogy hol lax című dalhoz készült – klipjét vetíti a Hangmás is, a We Are Rockstars pedig először fog fellépni a Tesco Disco szervezésében. A koncertek után a házigazda, Tesco Kecske tolja az indie-diszkót reggelig. Szombat, 20:00, Corvintető (Budapest, VIII. kerület, Blaha Lujza tér 1-2.)

Freddie Schulze zenekara, a Morzsa Records újra Budapesten lép fel. Schulze egy tipikus texasi városból, Dentonból indult Európába, hogy a helyi anarchista mozgalmakat kutassa, majd rövidesen a CEU-n kötött ki, és megalapította zenekarát az itt élő barátaival. Gyökereiket nem megtagadva igazi country folkot játszanak, nemcsak lemezen, hanem élőben is. Szombat, 20:30, Dzzs Bar (Budapest, VII. kerület, Nagydiófa utca 32.)

A könnyűzene egyik legszebb időszakának, az 1976 és '81 közti éveknek szentel önálló estét a Beat on the Brat. A POP 1976-1981 PARTY egy év hallgatás után immár másodjára jelentkezik, a klubfőnökkel és néhány zenei újságíróval a lemezjátszók mögött. Amik megtöltik az estét: kislemezek és nem-kislemezek a pubrocktól kezdve a powerpopon át a szintipopig, és még annál is tovább. Szombat, 22:30, Beat on the Brat (Budapest, VII. kerület, Nyár utca 20.)

A szombat egyúttal az újrázások estéje is lesz: ha előző este nem láttuk a Spark the Hawkot, akkor a Gólyában pótolhatjuk a lemaradást, ahol a koncert után Holalo-buli lesz, az új elektronikus klubban, a LÄRM-ben pedig a nyitást követő hétvégén sem áll meg az élet, Po:ti, Falcao, Jaffa Surfa és Reload felel a zenéért. Értik, ugye: reload, haha!

Sajtos egzaltáltság (vasárnap)

Kiváló hétvégi programnak ígérkezik a  Belvárosi Sajtfesztivál  a Bálnánál, ahol a kézműves sajtcsodák, kiváló borok és pálinkák mellett még sok más minőségi, hazai termék is felsorakozik majd. A rendezvényen szakmai zsűri hirdeti ki a Legnemesebb Sajtnak járó címet, jelen lesz néhány sajtmester is – még Franciaországból is –, akik akár a tejköpülés és az érlelés rejtelmeibe is beavatnak.  Péntektől vasárnapig, Bálna (Budapest, IX. kerület, Fővám tér 11-12.)

Nick Cave és a Bad Seeds orgonistája, James Johnston ezúttal nem a mesterrel, hanem saját zenekarával, a már 1988 óta aktív Gallon Drunkkal látogat Budapestre. A bluest, jazzt és a no wave egzaltáltságát egyaránt vegyítő zenekar még Morrissey érdeklődését is felkeltette. Olyannyira hogy többször is felléphettek a Smiths-frontember előzenekaraként. A Gallon Drunk ezúttal a Hajón ad koncertet, ahol az Ati Edge and the Shadowbirds készíti elő számukra a színpadot. Vasárnap, 20:00, A38 (Budapest, XI. kerület, Petőfi híd , budai hídfő)

A Selected Sound sorozat újabb nagy dobással lepi meg az elektonikus zen barátait: ezúttal a német Apparat és a szintén német Modeselektor duó közös produkciója, a Moderat lép majd fel a Millenárison. A szupertrió tavaly nyáron jelentette meg második nagylemezét, a kritikák által is kedvezően fogadott II-t. Ezt és atmoszférikus kísérleti technójukat hozzák most el Magyarországra. Fellép még Alex Banks, a Mokeytown kiadó egyik friss felfedezettje, valamint 9b0, Subotage és Seres. Vasárnap, 20:00, Millenáris Teátrum (Budapest, II. kerület, Fény utca 20-22.)