Gyöngyi
6 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Negatív Szakállak ígérnek melltartóban táncolást,

2014.03.28. 19:27
Foslocsolás, anarchia, parkolóházak, melltartóban táncolás, retek és bűz. Legalábbis sajtszag és a szabadság illata. Önök az Index programajánlóját olvassák, a színvonalas szórakozás jegyében.

Melltartóban vagy anélkül (péntek)

Első sludge-buliját tartja a Büdös Booking, amely során két orosz zenekar is fellép: a sztónert és doom metált játszó Juice Oh Yeah, valamint a Pressor, akikről azt írják a szervezők, hogy zenéjük hallatán az ember egyből intravénásan lőné be magának a bongot. Magyar oldalról az egyaránt retkes és büdös The Hills és a Gulliver készíti elő a terepet. Előbbi négy éve tartó, kelenföldi foslocsolás, utóbbi undorítóan savas sludge metál a főváros csatornáiból. Péntek, 20:00, Frisco Kocsma-Kávézó (Budapest, IX. kerület, Mátyás utca 11.)

Ötödik állomásához érkezett a Songwriter Showcase, ahol fiatal énekes-dalszerzők adnak zömében csöndes, visszahúzódó koncerteket. Ezúttal a magányos éjszakai hazabuszozásokhoz tökéletes aláfestőzenéket író The Boy and the Tele lép fel, valamint az Amerikát idéző indie folkot játszó Spark the Hawk, a préri helyett a magyar valóságból. Koncertezik még Makkara is, aki looperrel játsza egymásra gitártémáit, miközben feszes dobokat kever alájuk, és régi filmekből kivágott szövegekkel teszi még moziszerűbbé a zenéjét. Péntek, 21:00, Hátsó Kapu (Budapest, VII. kerület, Dohány utca 13.)

Tom Select ezúttal a francia Charly Delhomot látja vendégül, akit még a londoni tartózkodása alatt ismert meg. A fiatal promóter és dj már akkor is rendkívül emlékezetes bulikat szervezett, többek közt kelet-londoni parkolóházakban. Jelenleg Berlinben él, egy kreuzbergi klubban, a Prince Charles-ban dolgozik, és most a magyar fővárosnak is megmutatja, mi fán terem a bulizás. Péntek, 23:00, Toldi Klub (Budapest, V. kerület, Bajcsy-Zsilinszky út 36-38.)

Tizenkét év alatt több mint 150 kiadványt jelentetett meg a Vampisoul kiadó, amely a kétezres évek elején az elsők között kezdte meg a ’60-70-es években kiadott, arra érdemes és ritka lemezek újrakiadását. A Vampisoul spanyol beatre, soulra és pszichedelikus zenékre specializálódott szakértője, Frank Castro, noha ideje nagyrészét a Kanári-szigeteken tölti, ezúttal Budapesten is bemutatja kedvenceit, és húszezres tételszámú lemezgyűjteménye egy részét. Péntek, 22:00, Fogasház (Budapest, VII. kerület, Akáca utca 51.)

Kifejezetten gitárcentrikus bulik is lesznek: a Beat on the Bratben a Lamantin és a Pyramids Don’t Exist csap közös, rock- és punkzenétől hangos hörimörit, a Vittulában pedig a Kontraszelektor és a Negatív Szakállak ígér melltartóban táncolást, szakdolgozatírás helyett.

Bulik újratöltve (szombat)

Fél év után először ad koncertet a szebb napokat is megélt és Amerikát is megjárt The Moog zenekar, akik ezúttal az új EP-jüket és az azt beharangozó videoklipjüket mutatják majd be. Szintén új – a Tudom, hogy hol lax című dalhoz készült – klipjét vetíti a Hangmás is, a We Are Rockstars pedig először fog fellépni a Tesco Disco szervezésében. A koncertek után a házigazda, Tesco Kecske tolja az indie-diszkót reggelig. Szombat, 20:00, Corvintető (Budapest, VIII. kerület, Blaha Lujza tér 1-2.)

Freddie Schulze zenekara, a Morzsa Records újra Budapesten lép fel. Schulze egy tipikus texasi városból, Dentonból indult Európába, hogy a helyi anarchista mozgalmakat kutassa, majd rövidesen a CEU-n kötött ki, és megalapította zenekarát az itt élő barátaival. Gyökereiket nem megtagadva igazi country folkot játszanak, nemcsak lemezen, hanem élőben is. Szombat, 20:30, Dzzs Bar (Budapest, VII. kerület, Nagydiófa utca 32.)

A könnyűzene egyik legszebb időszakának, az 1976 és '81 közti éveknek szentel önálló estét a Beat on the Brat. A POP 1976-1981 PARTY egy év hallgatás után immár másodjára jelentkezik, a klubfőnökkel és néhány zenei újságíróval a lemezjátszók mögött. Amik megtöltik az estét: kislemezek és nem-kislemezek a pubrocktól kezdve a powerpopon át a szintipopig, és még annál is tovább. Szombat, 22:30, Beat on the Brat (Budapest, VII. kerület, Nyár utca 20.)

A szombat egyúttal az újrázások estéje is lesz: ha előző este nem láttuk a Spark the Hawkot, akkor a Gólyában pótolhatjuk a lemaradást, ahol a koncert után Holalo-buli lesz, az új elektronikus klubban, a LÄRM-ben pedig a nyitást követő hétvégén sem áll meg az élet, Po:ti, Falcao, Jaffa Surfa és Reload felel a zenéért. Értik, ugye: reload, haha!

Sajtos egzaltáltság (vasárnap)

Kiváló hétvégi programnak ígérkezik a  Belvárosi Sajtfesztivál  a Bálnánál, ahol a kézműves sajtcsodák, kiváló borok és pálinkák mellett még sok más minőségi, hazai termék is felsorakozik majd. A rendezvényen szakmai zsűri hirdeti ki a Legnemesebb Sajtnak járó címet, jelen lesz néhány sajtmester is – még Franciaországból is –, akik akár a tejköpülés és az érlelés rejtelmeibe is beavatnak.  Péntektől vasárnapig, Bálna (Budapest, IX. kerület, Fővám tér 11-12.)

Nick Cave és a Bad Seeds orgonistája, James Johnston ezúttal nem a mesterrel, hanem saját zenekarával, a már 1988 óta aktív Gallon Drunkkal látogat Budapestre. A bluest, jazzt és a no wave egzaltáltságát egyaránt vegyítő zenekar még Morrissey érdeklődését is felkeltette. Olyannyira hogy többször is felléphettek a Smiths-frontember előzenekaraként. A Gallon Drunk ezúttal a Hajón ad koncertet, ahol az Ati Edge and the Shadowbirds készíti elő számukra a színpadot. Vasárnap, 20:00, A38 (Budapest, XI. kerület, Petőfi híd , budai hídfő)

A Selected Sound sorozat újabb nagy dobással lepi meg az elektonikus zen barátait: ezúttal a német Apparat és a szintén német Modeselektor duó közös produkciója, a Moderat lép majd fel a Millenárison. A szupertrió tavaly nyáron jelentette meg második nagylemezét, a kritikák által is kedvezően fogadott II-t. Ezt és atmoszférikus kísérleti technójukat hozzák most el Magyarországra. Fellép még Alex Banks, a Mokeytown kiadó egyik friss felfedezettje, valamint 9b0, Subotage és Seres. Vasárnap, 20:00, Millenáris Teátrum (Budapest, II. kerület, Fény utca 20-22.)