Eva Six, a magyar Marilyn Monroe

2014.04.21. 21:44 Módosítva: 2014.04.21. 21:44
Miután átszökött a vasfüggönyön, Frank Sinatrával barátkozott és hollywoodi filmekben játszott a budapesti szexbomba. Külföldi magazinok címlapján szerepelt, de a Playboynak nem vetkőzött le. Az egyik legizmosabb magyar férfi ágyasa volt, és rá féltékenykedett a kor szexszimbóluma, Jayne Mansfield is. Eva Six pályája Budapesten indult, és nem tudni, hol ért véget.

“Ez egy amerikai fiú, fiú!” – töri meg az 1963-as Beach Party című vígjáték amerikai angolját egy magyarul beszélő, felháborodott szőke bombázó. A hétrészes filmsorozat első darabjában Robert Cummings egy antropológust játszva vizsgálja a pubertáskori szexuális viselkedést. Így ismerkedik meg a fiatal Doloresszel, aki szinte azonnal beleszeret a professzorba, miután az kimenekíti őt a helyi motorosbanda molesztáló karmai közül. Közben a lány fiúja, Frankie, hogy féltékennyé tegye kedvesét, flörtölni kezd Avával, a magyar felszolgálólánnyal, és ezzel máris a helyére kerül, mit keres egyetlen suta magyar mondatocska egy angolul beszélő filmben. A megvetően csak „magyar gulyásként” emlegetett, szédületesen táncoló és pocsék akcentussal beszélő lányt Eva Six alakítja.

De ki ez a szőke bombázó?

Eva Six, született Klein Éva, a mozitörténet egyik igazán különös figurája. Az IMDb is mindössze három filmet jegyez a neve alatt: a már említett Beach Partyt, a Két pár texasi című vadnyugati vígjátékot és egy éneklős-háborús történetet, az Operation Bikinit. Apró érdekesség, hogy mindhárom alkotás ugyanabból az évből, 1963-ból származik.

Egy külföldi fórumon külön topikot nyitottak a színésznő felkutatásának (persze eredménytelenül): „Mindösszesen három 1963-as filmben játszott, majd teljesen eltűnt Holllywood színéről. Mi történhetett vele? Hozzáment egy milliomoshoz, és visszavonult a show-biznisztől? Az egész netet átkutattam érte, de nem találtam semmit, csak ami az IMDb-n is fent van róla” – tanácstalanodik el a topik gazdája. „Jézusom! Már azt hittem, én vagyok az egyetlen a bolygón, aki még tudja, hogy Eva Six egyáltalán létezett!” – érkezik az első kommentár.

Pedig Klein Éva nagyon is létezett: 1937-ben született Budapesten, zsidó apját a második világháború alatt a nácik ölték meg, anyja nem sokkal ezután változtatta meg a család nevét Kennedire. Eredetileg amiatt, mert ez egy évszázados, nemesi hangzású név Magyarországon, de ők vélhetően az egy n betűt tartalmazó alakra gondoltak – így két n-nel viszont legalább remekül összecsengett a későbbi amerikai elnök nevével.

A kis Éva állítólag valóságos csodagyerek volt, egy országos néptáncversenyen is kitűnt tehetségével, így az ötvenes évek elején már ő táncolhatott az egyik hazai gyártású filmben. (Állítólag több más magyar filmben is feltűnt, de ezeknek egyik filmes adatbázisban sem találtuk nyomát.) Mindössze tizenhét éves volt, amikor feleségül ment egy Roy Schmidt nevű építészmérnökhöz. Alig házasodtak össze, máris kitört az ‘56-os forradalom, amelynek az ifjú férj egyébként lelkes támogatója volt. (Az egyik lapban meg is jelent egy cikk a következő címmel: Eva Six, a sztárocska egykor szabadságharcos volt.) A fiatal házasok 20 üveg vodkával vesztegették meg a határőröket, így jutottak át a vasfüggönyön előbb Ausztriába, majd az Államokba, ahol még megszületett kislányuk, Linda Marie, majd ideiglenesen elváltak útjaik. Six így emlékezik vissza erre az időszakra:

Amikor idekerültem, az emberek folyton megállítottak az utcán, és autogramot kértek. Amikor megkérdeztem, hogy miért, visszakérdeztek: hát nem te vagy Marilyn Monroe? (...) Azt sem tudtam, ki az a Marilyn Monroe! Mi a vasüggöny mögött soha nem hallottunk róla.

A magyar Monroe-hasonmás ekkortájt nyitotta meg saját csemegeüzletét Hollywoodban, ami ugyan elegendő volt a megélhetéshez, mégis sokkal inkább vonzotta a további szereplések vágya. Las Vegasban pincérnőként is dolgozott, itt barátkozott össze Frank Sinatrával, aki arra bátorította, térjen vissza a show-bizniszbe.

Már a jómódú Dick Cowell barátnője volt, amikor egy új francia komédiában (In One Bed) kapott szerepet. Darabbeli kedvese az a Jules Munshin volt, aki az 1949-es Egy nap new Yorkban című filmben – hogy, hogy nem – Frank Sinatrával és Gene Kelly-vel együtt énekelte a New York, New York című örökzöldet.

Hollywoodban sem fenékig tejfel a szexbombák élete

Ám a mozivászonhoz vezető út nem volt egyszerű: a helyi ügynökök sokkal szívesebben hívták meg egy-egy italra, mintsem kínáltak volna neki próbaszerepeket. Végül talált egy női ügynököt, akivel sikeresnek bizonyult az együttműködés. Így jutott el el az egyik amerikai stúdió, az American International Pictures elnökéhez, James H. Nicholsonhoz, aki a lány vezetéknevét Sixre változtatta. A lelkes színészpalánta eleinte tiltakozott ez ellen, mert szerinte az új név hallatán túl könnyű a szexre asszociálni, első(ként jegyzett) hollywoodi filmjében mégis ezzel a névvel szerepelt. A vezető producer, Samuel Z. Arkoff állítólagos barátnőjeként még az Operation Bikini plakátját is vele adták el: a képen fürdőruhában és buja összefonódásban látható a film főszereplőjével, az ekkor már énekesként is ismert Tab Hunterrel. Mellette felirat hirdeti: bemutatkozik Eva Six, a gerillalány, aki bármiért megküzd, de legfőképp a férfiakért. Nem ez volt azonban a szőke ciklon első amerikai filmszerepe, pontosabban csak Eva Sixként volt ez az első alakítása, hiszen 1962-ben még Eva Kennediként feltűnt egy Surftide 77 című erotikus akcióvígjátékban is – amiben egyébként rengeteg női mell látható!

A Marilyn Monroe-ra emlékeztető külsejű, és Gábor Zsazsáéval vetekedő akcentusú Eva Six 1963 februárjában legelsőként nyerte el el a Miss Golden Globe címet, a Hollywoodi Külföldi Sajtószövetség díját. A pletykalapok szerint a „kéjsóvár magyar szépség” ekkor már több alkalommal is feltűnt Mickey Hargitay, a magyar származású testépítő-színész oldalán, aki 1955-ben Mr. Universe lett, három évvel később pedig feleségül vette a kor szexszimbólumát, Jayne Mansfieldet. Amikor Hargitay és Mansfield épp nem volt együtt, az izompacsirta szívesen töltötte idejét földijével, ám ahogy Raymond Strait Here They Are Jayne Mansfield című könyve fogalmaz: „Eva Sixnek sosem volt helye Mickey szívében, csak az ágyában.” Hargitay, bár igyekezett megmenteni házasságát, amikor egy Al Sulprizio nevű olasz producerrel egy James Bond-típusú filmről tárgyalt, akkor a magyar nőt javasolta maga mellé, a női főszerepre. A pénzemberek azonban Mansfieldet szerették volna az izmos magyar oldalán tudni, viszont mivel látták, milyen fontos számára az ügy, hajlandóak voltak belemenni abba, hogy Eva Six kapja a kettes számú női szerepet. Ám az amerikai szexbombát egyenesen sértette annak gondolata, hogy a budapesti lánnyal egy filmben tűnjön fel. „Miért is akarnék egy senkivel szerepelni? Egy érdektelen senkivel?” – tette fel a kérdést az üggyel kapcsolatban, végül lemondott a szerepről, és állítólag sosem tudta meg, hogy a két szép magyarról szóló pletykák igazak.

Six már ünnepelt szépségként érkezett kislányával a Beach Party forgatására, Malibura, ahol aztán jól össze is balhézott az éra nagy tinibálványával, a film egyik főszerepét játszó Frankie Avalonnal. ‘63 szeptemberében már a Modern Man férfimagazin címlapján szerepel – Marilyn Monroe-hoz és Jayne Mansfieldhez hasonlóan –, pedig a Hollywood Reporter egyik munkatársa szerint a nyáron, egy Beverly Hills-i exkluzív medencés partin úgy festett, mint egy Ford A-modell, ami megjárta az első marne-i ütközetet.

Beach Party (1963) előzetes

A színésznő sosem akart szexszimbólum lenni – ahogy fogalmazott, megrémítette ennek gondolata –, sokkal inkább szeretett volna színésznőként híressé válni. Bár a Playboytól is kapott ajánlatot, ragaszkodott ahhoz, hogy a közönség ne lássa meztelenül. Prűdségét jelzi, hogy bár először elfogadta a szintén magyar származású művész, báró Dobronyi József „Sepy” felkérését egy meztelen szobor elkészítésére, végül azonban fürdőruhában örökítették meg. (Sepy Dobronyi korábban olyan ikonikus és szuperdögös színésznőkkel dolgozott együtt, mint Anita Ekberg, Brigitte Bardot vagy épp Ava Gardner.)

A hanyatlás útján az elfeledettségig

Six még feltűnt a Két pár texasi című western-komédiában, amelynek főbb szerepeit Frank Sinatra, Dean Martin és Charles Bronson játszották. Ne is nagyon keressék, csak a film utolsó jeleneteiben látható a busafejű Victor Buono oldalán! Rendkívül érdeklődően figyeli a történéseket, és egy röpke félmondat is elhagyja a száját – amivel alaposan felbosszantja filmbeli urát. Mivel a filmben Ursula Andress és Anita Ekberg is játszik, a magyar színésznő még csak szépségével sem tudott kitűnni, nemhogy színészi képességeivel.

Four For Texas (1963) előzetes #1

1964 februárjában már arról számoltak be a lapok, hogy Miami Beachen nekihajtott egy villanyoszlopnak, két tinédzser talált rá, és értesítette a mentőket. Két évvel később, immár Budapesten egy motorost ütött el, amint kifordult egy parkolóból. A négy hónapos börtönbüntetés helyett végül három év felfüggesztettet kapott – ezen felül pedig jelentős pénzbírság is sújtotta. Közben, ‘64 telén arról mesélt, hogy egy rendkívül gazdag férfi, aki a texasi Dollarsből való, feleségül akarja venni. „Dallasra gondolt” – egészítette ki az esetet megörökítő az újságíró. Nem sokkal később még felkereste a BBC, hogy egy budapesti kirándulás erejéig a színésznővel forgassanak. Már amennyiben a csatorna munkatársai is megkapják az engedélyt, hogy átlépjék a vasfüggönyt. A tervezett adásnak semmi nyomát nem találtuk.

Kennedi Éváról ezután nem hallani többet. „Jelenlegi holléte ismeretlen” – olvasható Tom Lisanti 2008-as Glamour Girls of Sixties Hollywood című könyvében is. Egyedül a férj, Roy Schmidt nyomán indulhatunk el, aki 2006-ban hunyt el Budapesten. Nekrológjában az áll, hogy a dzsesszrajongó építész feleségével rendszeresen szervezett partikat a Los Angeles-i otthonukban, amelyeken főleg hasonló ízlésű zenerajongók és magyar emigránsok vettek részt. Csak később követték egyetlen gyermeküket, Lindát Budapestre, akiről úgy tudni, több vállalkozást is vezetett a magyar fővárosban. A Los Angeles Times szerint Eva Six a férje előtt néhány évvel halt meg, a Glamour Girls of the Silver Screen viszont úgy tudja, hogy Schmidt halála után két évvel, 2008-ban még újraházasodott.

Bár az adottságai megvoltak hozzá, Eva Six soha nem tudott több lenni, mint a szegény ember Mamie Van Dorenje. Csupán egy volt az 1962 nyarán elhunyt Marilyn Monroe klónjai és imitátorai között. Jókor volt a lehető legjobb helyen, ráadásul a kor szépségideáljának megfelelő testi kvalitásokkal, mégsem lett igazi sztár. Az Operation Bikini bostoni sajtótájékoztatóján egy sajtós azt mondta róla, hogy bár nagyon sok lány indulásánál jelen volt már, de ez a szőke hölgyemény más, mint a többi: pontosan tudja, mit akar, és meg is fogja szerezni azt. Majd amikor a dús keblű színésznő csábítóan egy zongora fölé hajolt, még mosolyogva hozzátette:

A felszerelése legalábbis megvan hozzá.

Méretei miatt csakugyan emlegették például Eva Forty Sixként is, a valódi sikerhez és hírnévhez ez azonban kevésnek bizonyult. Pedig a kapcsolati tőkéje bőven megvolt hozzá. Talán egy-két ledobott melltartó közelebb vitte volna a valódi sztársághoz? Vagy egyszerűen csak nem volt elég tehetséges színésznő? És vajon hová tűnhetett?

Információja van Eva Sixről? Ismerte vagy emlékszik rá? Egy házban lakott vele? Látta bevásárlás közben? Tudja, melyik magyar filmekben játszott? Írja meg a cikk szerzőjének!