Bulizni jobb, mint otthon tévézni

481651719
2014.04.25. 19:59
Brit tudósok kimutatták, hogy végre eljött a péntek, és újabb hétvégi cirkusz néz velünk szembe: kocsmablues a pesti utcák tündöklő mocskáról, egy kócos japán a melegdiszkóban és organikus joghurt a budai hegyekből. Valahogy így bombáz április utolsó hétvégéje. Programajánló.

Hülye fejeket vágni (péntek)

A Sztárom a párom és a Pop, csajok, satöbbi óta már tudjuk, hogy nemcsak a független lemezboltok, hanem a független könyvesboltok is komoly harcot vívnak a fennmaradásukért. A Kis Könyves Éjen a kiskönyvesboltok éjfélig tartó nyitvatartással és nem csupán könyvbarátok számára érdekes programokkal várják az érdeklődőket – gyerekeket és felnőtteket egyaránt. Lesznek felolvasások, könyvbemutatók, kiállítások, kézműves foglalkozások, sőt, idén már könyvesbolt- és városnéző séták is indulnak három útvonalon a Hosszúlépés és a Bupap szervezésében. Péntek, késő délutántól éjfélig, több helyszínen (Budapesten és vidéken is)

Andy Butlerrel, a Hercules and Love Affair agytrösztjével ünnepli negyedik születésnapját a Phenom'enon magazin. A lemezlovas mindössze tizenöt éves volt, mikor először állt keverőpult mögé egy denveri melegbárban. Később már egy manhattani egyetemen tanult zenét, és időközben egyre jobban belefolyt a klubéletbe is. A Blind című slágerével robbantó Hercules and Love Affairt 2004-ben alapította, május végén pedig már a harmadik nagylemezük, a The Feast of the Broken Heart is megjelenik majd. Butler dj-szettje előtt és után Revue, TMX és Lotfi Begi játszik majd. Péntek, 22:00, Ötkert (Budapest, V. kerület, Zrínyi utca 4.)

Tom Select ezúttal a Berlinben élő japán dj-producert, Tomoki Tamurát látja vendégül, aki éveken át rendszeres fellépője volt a legendás londoni The End klubnak, jelenleg pedig a tokiói Womb klub rezidense, és saját kiadót is működtet Holic Trax néven. "Ezen kívül kócos a haja és hülye fejeket vág, amikor játszik" – írja róla a magyar házigazdája. Péntek, 23:00, Toldi klub (Budapest, V. kerület, Bajcsy-Zsilinszky út 36-38.)

Korábban már fellépett Budapesten Deep88, a Berlinben élő olasz producer, aki kompromisszummentes house-t játszik, mindennemű hájp és színpadi cirkusz nélkül. Live actjeihez nem használ számítógépet, csak szintetizátorok, dobgépek és szekvenszerek vannak előtte. Az estét a MOARRR alapítója, Simon Iddol szettje indítja, Deep88 után Modul aka Mango mutatja meg, mire képes a LÄRM hangrendszere, végül az estét a DEAF DJs zárja. Péntek, 23:00, LÄRM (Budapest, VII. kerület, Akácfa utca 51., első emelet)

We love New York. A Beat on the Brat válogatottja egy egész estét szentel a tündöklő városnak, azon belül is a legizgalmasabb kerületnek, a bohém Brooklynnak, ahol szinte mindenki kortárs művész, zenekarban játszik, agarat vagy whippetet sétáltat, esetleg organikus joghurtot kanalaz a parkban. "Megjelenés lehetőleg szakállban, kerékpárral, kutyával, és futócipőben. A többit mi biztosítjuk" – üzenik a szervezők. Péntek, 22:30, Beat on the Brat (Budapest, VII. kerület, Nyár utca 20.)

Könyveket és cirkuszt! (szombat & vasárnap)

Csütörtökön indult a 21. budapesti könyvfesztivál, amelynek egyik díszvendége Törökország, a másik pedig Sofi Oksanen finn írónő. A nemzetközi rendezvényen 35 ország több mint hatvan szerzője, valamint kb. 450 magyar író vesz részt. Lesz rengeteg dedikálás, könyvbemutató, előadás, a török könyvkiadás pedig egy 150 négyzetméteres standon mutatkozik be 12 török szerzőn, valamint egy 1500 könyvből álló kollekción keresztül. A fesztiválon megemlékeznek még Magyarország európai uniós csatlakozásának tizedik, a vasfüggöny és a berlini fal leomlásának huszonötödik, a holokauszt hetvenedik és az első világháború kitörésének századik évfordulójáról is. Csütörtöktől vasárnapig, Millenáris (Budapest, II. kerület, Kis Rókus utca 16-20.)

A Budapest100 keretein belül, évről évre, két nap erejéig centenáriumukat ünneplő épületek nyitják meg kapuikat a fővárosban. A rendezvényt a Guardian egyik munkatársa, Laura Barnett tavaly februárban beválogatta Európa legérdekesebb eseményei közé. „Zseniálisan egyszerű koncepció. Csodálkozunk, hogy más városok még nem követték a példáját” – írta az újságírónő. A ház- és intézménytörténeti bejárások, illetve kiállítások mellett lesznek még például piknikek, koncertek és előadások is. A részletes program az esemény honlapján is megtalálható. Szombaton és vasárnap, Budapest több pontján

Idén már nem fog esni – ez a címe a Hó Márton és a Jégkorszak legújabb, a héten megjelent dalának. A zenekar talán ezt is előadja majd a szombati koncertjén, az azonban már egészen biztos, hogy az indokolatlanul vulgárpukkasztó Babazsúr lép majd fel előttük, akik a saját meghatározásuk szerint a posztpunk sokadik hullámát ötvözik a sramli-beattel. Dalaik a pesti utcák tündöklő mocskát, a budai hegyek poshadt üdeségét idézik, a riói karnevál pedig sohasem látta őket – állítólag. Szombat, 20:00, Kuplung (Budapest, VI. kerület, Király utca 46.)

Saját maga előtt ad emlékkoncertet a Pills zenekar. Az est házigazdája – állítólag – a mindig jól fésült és szívdöglesztő Ken Carson, vagyis Barbie meleg barátja lesz. A koncert utáni popdiszkóról Viage és az Index alternatív dalversenyét, A Számot is megjárt Blahalouisiana gondoskodik majd. Azt üzenik: bulizni jobb, mint otthon tévézni. Szombat, 20:30, Beat on the Brat (Budapest, VII. kerület, Nyár utca 20.)

Szombat esti tánc még: zabolátlan, soha el nem fáradó rock- és punkszámokat pörget a Pyramids Don't Exist a Vittulában, a Soul Cure pedig az ötvenes évektől a nyolcvanas évekig, Ecuadortól Japánig skálázza végig soul, funk, r'n'b, hip hop, disco és surf rock lemezeit.

A hét utolsó estéjén egy igazi rockcirkusz látogat Budapestre: az egyetemes garázsrockszíntér egyik legegyedibb figurája, az indiai-kanadai King Khan a berlini The Shrines társaságában lép majd fel a Kuplunban. A soul- és r'n'b-jegyeket is felvonultató zenéjük mellett videoklipjeik és élő fellépéseik is elképesztően szórakoztatóak, amit vasárnap este minden bizonnyal be is bizonyítanak majd. A színpadot a hazánkban élő örmény testvérpár, a Wattican Punk Ballet abszurd punkkabaréja, valamint a brazil Xtreme Blues Dog egyszemélyes kocsmai trash-blues műsora készíti majd elő. Vasárnap, 20:00, Kuplung (Budapest, VI. kerület, Király utca 46.)