Virsli helyett virágfüzér a munka ünnepén

2014.04.30. 19:57
A csonka munkahét után egy kivételesen hosszú, öt éjszakát is ígérő hosszúhétvégén engedhetjük ki a gőzt. Vegye fel a virágfüzért, kacsázzon a Dunán, hastáncoljon gótikusan és beszélgessen kutyákkal – akár franciául is! Az Index program- és buliajánlóját olvashatják.

Napkelte harangszoknyában (szerda)

Tímár Péter klasszikusa, a Csinibaba már több mint tizenöt éve van jelen a magyar köztudatban és él velünk valamennyi betétdalával. Nem csoda tehát, hogy Simon bá és a többiek még most is képesek összehozni az embereket, így a Kuplungban bulival tisztelegnek a film előtt. A Ki mit tud? versenyzői a hatvanas évek beatpopját idéző Meztelen Diplomaták, a Csillag születikből is ismert The Immigrants és a rossz emberekből, de jó krákenekből álló Csaknekedkislány zenekarok lesznek. Ezen kívül vonatozás, filmvetítés és tombola várja a tömbtársakat. A harangszoknyában vagy kisdoboskosztümben érkezők olcsóbban jutnak be. Szerda, 20:00, Kuplung (Budapest, VI. kerület, Király utca 46.)

Az egyre jobb időnek köszönhetően terasznyitóbulit tart az A38 hajó, amelyen egy manchesteri DJ-producert, Ben Pearce-t látja vendégül. A brit fiatalember szinte a semmiből tűnt fel, és hódította meg a táncparketteket garage-os deep house zenéjével. Sikerei nyomán megalapította Purp & Soul nevű kiadóját, hogy az ott gyülekező tehetségekkel legalább annyira pezsgővé varázsolja Manchestert, mint amilyen mondjuk a kilencvenes évek elején volt. A jól sikerült éjszaka után a hajó teraszáról lehet majd élvezni a napfelkeltét. Szerda, 23:00, A38 (Budapest, XI. kerület, Petőfi híd , budai hídfő)

Dokkerman and the Turkeying Fellaz
Dokkerman and the Turkeying Fellaz
Fotó: Frikker Zsolt

Rendhagyó módon koncerttel jelentkezik a Soul Cure bulisorozat: ezúttal Magyarország egyik legautentikusabb funkzenekarát, a Dokkerman and the Turkeying Fellazt látják vendégül, akik recsegős gitárral és szakadt orgonával buzdítanak táncolásra. A csapat rövidesen kiadja vinil nagylemezét, és új, spanyol nyelvű dallal is készülnek. A fellépés után a házigazdák – a már jól ismert módon – gondoskodnak a buli folytatásáról. Szerda, 21:00, Gozsdu Manó Klub (Budapest, VII. kerület, Király utca 13.)

Francia hevület, francia csókok és francia buli a Nyár utcai parkolóházban. "Utólag csak elképzelni lehet, hogy mekkora pezsgés volt a hatvanas évek Párizsában, ahol sem sztárokban, sem zsenikben nem volt hiány, és a leginkább yé-yé gyűjtőnévvel illetett irányzat évtizedekkel később is egy gyakran és szívesen hivatkozott korszak maradt" – írják az este tematikájáról a frankomán házigazdák. Bájos énekesnőkből és sármos pasikból biztosan nem lesz hiány. Szerda, 22:00, Beat on the  Brat (Budapest, VII. kerület, Nyár utca 20.)

Virsli és virágfüzér (csütörtök)

A szakállas-pocakos Maxmillion Dunbar egészen Amerikából érkezik, és hozza el a house, a disco és hip-hop jegyeit egyaránt magán viselő, retrofuturista zenéjét. "Olyan mintha Kevin McCallister (Reszkessetek, betörők!) családja felszívódása helyett arra ébredne, hogy kimeríthetetlen készletei vannak jaffaszörpből, Vienettából és LSD-ből; végeláthatatlan Chupa Chups-mezőket és dodzsempályacsúszdákat rejtő kétdimenziós világát pedig beszélő kutyabarátai és szédítő magasságban repülő flubbertukánok népesítették be" – áll a buli leírásában, mi pedig döbbenten figyelünk. Csütörtök, 23:00, LÄRM (Budapest, VII. keület, Akárcfa utca 51., első emelet)

Amíg hazánkban május elsején elsősorban a munka ünnepét üljük meg a majálisokon, addig Hawaii-on ez a nyakba akasztott virágfüzér napja. A Fogasház ennek apropóján összehozza a virslit és az Aloha Államot, hogy a Hawaii Majálison öt virágoslelkű lemezlovas zenéjére táncolhasson bárki, akinek igazolt munkaviszonya van. A lemezjátszók mögött: Bodoo, Gandharva, Suefo, Suhov és Von Yod. Csütörtök, 22:00, Fogasház (Budapest, VII. keület, Akárcfa utca 51.)

Első szabadtéri vetítését tartja a Kinoflow indie filmklub, amelyet a Duna partjának szakértőivel, a VaLyo csapattal együttműködve a budai rakparton tartanak meg. A Műegyetem rakparton ezúttal egy remek dokumentumfilmet, a Best Worst Movie-t lehet majd megnézni, amely minden idők legrosszabb horrorfilmjéről, az 1990-es Troll 2-ről szól. A mozi mellé sör, fröccs, kacsakőverseny és hajnalba nyúló táncmulatság is jár. A vetítésnek a Dunai Regatta ad otthont, amit a növényekkel és pihenőágyakkal tarkított ideiglenes liget miatt szintén nem éri meg kihagyni. Csütörtök, Műegyetem rakpart (Budapest)

Bár a dán popikon, Mø fellépése az énekesnő betegsége miatt elmarad, még így is jutnak koncertek május első napjára: Barcs Miklós elvonós-négyese, a Flash a Hajó tetőteraszán húzza el a punkok nótáját – a bluest játszó Medley's társaságában –, a Király utcai Kuplungban pedig a Mayberian Sanskülotts játszik majd, akiknek az Akarat című dalukat A Számban is nagyon szerettük.

Koncerten állatok (péntek)

Hallott már a legújabb netes őrületről? Tudta, hogy már rég nem menő kitűnni, különbözni és egyedinek lenni? A jelenség neve normcore, ami az átlagemberek ízlését, öltözködését, fogyasztásait teszi idézőjelbe és hirdeti a legmenőbb kurrens trendként. Az első hazai normcore-buli kulturált szórakozást, igényes rockzenét, tombolát és latintáncoktatást ígér – persze csak viccből és ironizálva, de közben tényleg. Péntek, 21:30, Beat on the Brat (Budapest, VII. kerület, Nyár utca 20.)

A tivornyáiról híres R'n'R666 legújabb bulijára a római B.M.C. Big Mountain County-t hozza el, akik a vad és mocskos garázsrockot punkos lendülettel turbózzák fel. "Koncerten persze állatok, kérdezzétek csak meg azt a maroknyi rockert, aki látta őket tavaly Pécsett!" – írják a szervezők. A koncert előtt egy új magyar trió, a Dope Calypso mutatkozik majd be, akik rövid és direkt blues punk-dalokat írnak – állítólag elég jól. Péntek, 22:00, Trafik Klub (Budapest, VIII. kerület, Mikszáth Kálmán tér 2.)

Látszatvalóságok nem léteznek (szombat)

Új-, hideg- és sötéthullámokkal fűszerezett középkori estet tartanak az R33 báltermében. Az esemény során tíz éves fennállását jubileumi koncerttel ünnepli a Cantara zenekar, akik az alkalom apropóján különböző vendégelőadókkal egészülnek ki, de lesznek még gótikus hastáncosok és gótikus dj-szettek is. Az esemény leírásában olyan kifejezések is olvashatóak, mint a katartikus határhelyzet, a metafizikai tapasztalás és a látszatvalóság, amiket mi – be kell valljuk – nem nagyon értünk, de bizonyára őrületes izgalmakat rejtenek. Szombat, 20:00, R33 (Budapest, Soroksári út 58.)

Segíts nekem című dalával szintén részt vett az Index alternatív dalversenyén, A Számban a Pegazusok Nem Léteznek. A zenekar a Corvintetőn mutatja be első, a kritikusok által is sokat méltatott nagylemezét. A színpadot a szintigazdag cukipopot játszó Dorothy's Legs, valamint egykori Számos vetélytársuk, Szabó Benedek és a Galaxisok készítik elő. Utánuk a Tesco Disco veszi át a terepet és buliztat kifulladásig. Szombat, 20:00, Corvintető (Budapest, VIII. kerület, Blaha Lujza tér 1-2.)

Tánc még: chilievőversenyt és bulibombát dob a Fogaskertre a Poca Huntaz, az Asan kiadó estjén fellép A Szám-döntős Iamyank, a LÄRM-ben pedig a brit Red Rack’em gondoskodik a hangulatról.

Óbudai tangó (vasárnap)

Húsz éve már annak, hogy a hazai mozik bemutatták Tarr Béla és Krasznahorkai László művét, a Sátántangót. A jubileum alkalmából a hétórás film főszereplője és egyben zeneszerzője, Víg Mihály adja elő a kultuszfilm zenéjét. A vetítéssel egybekötött koncerten a Trabant és a Balaton zenekarok alapítója ezúttal mindenekelőtt a film szövegére fókuszál majd. Vasárnap, 20:00, A38 (Budapest, XI. kerület, Petőfi híd, budai hídfő)

Óbuda nemcsak a Zichy-kastélynak ad otthont, hanem például a szerkesztőségünknek is. Május 4-én, Óbuda Napján immár nyolcadik alkalommal ünneplik majd a kerületet kézműves kirakodóvásárral, családi programokkal és koncertekkel – fellép például az Ivan & The Parazol, az Anna and the Barbies és a Magashegyi Underground. Vasárnap, egész nap, Budapest, III. kerület, Fő tér, Szentlélek tér, Zichy-kastély, Kubuci kert, Hajógyár utca