Veszélyben a szabadkai zsinagóga

2014.05.05. 20:01
A szabadkai zsinagógát is Európa hét legveszélyeztetettebb kulturális öröksége közé sorolták az Europa Nostra páneurópai műemlékvédelmi szervezet Bécsben zajló éves közgyűlésén.

A civil műemlék- és tájvédő európai szövetség keddig tartó tanácskozásán egy történészekből, régészekből, műemlékvédőkből és pénzügyi szakértőkből álló testület választotta ki a 11-es szűkített listáról a 2014-ben legveszélyeztetettebbnek vélt hét európai műemléket. A leginkább veszélyben lévő európai nevezetességek listáját tavaly óta állítják fel, hogy felhívják a figyelmet az Európa kulturális örökségére leselkedő veszélyekre.

A szecessziós vallási építészet egyik legszebb fennmaradt ékkövének számító, 1902-ben felszentelt szabadkai zsinagógán kívül nagy veszélyben van az Europa Nostra zsűrije szerint a belgiumi Antwerpen 1834-ben épült Bourla Színházának színpadi gépezete, az olaszországi Alessandria 1732 és 1808 között épült citadellája, a görögországi Kasztoria óvárosát alkotó Dolcso és Apozari negyedek, a portugáliai Mafra palotájának harangjátéka, a dél-erdélyi és az észak-havasalföldi fatemplomok, valamint az egykori kelet-poroszországi Insterburg (ma az oroszországi Csernyahovszk) Tarka házsor néven ismert, sorházakból álló negyede, amelyet a német organikus építészet képviselője, Hans Scharoun tervezett. 

Mint elhangzott, a felsorolt műemlékek részben pénz és szakismeret hiánya, részben gondatlan tervezés miatt kerültek veszélybe, ezért az Europa Nostra szakemberei ősszel felkeresik őket az Európai Befektetési Bank Intézetének (EIB-I) pénzügyi szakértőivel, hogy megmentésük érdekében szoros együttműködésre bírják a helyi és országos hatóságokat, a magán- és állami intézményeket.

A magyar szecesszió stílusában épült szabadkai zsinagógát Komor Marcell és Jakab Dezső tervezte, az üvegablakok Róth Miksa műhelyében készültek. Ez Európa második legnagyobb zsinagógája, csak a budapesti Dohány utcai zsinagóga előzi meg. Az 1970-es években bedőlt az egyik kupolája, és az épület majdnem összedőlt, felújítása azóta is tart.

Mint Szabados Róbert, a szabadkai zsidó hitközség elnöke Orbán Viktor miniszterelnök március végi szabadkai látogatásakor az MTI-nek elmondta, a magyar állam 100 millió forintig terjedő anyagi támogatást ad a szabadkai zsinagóga belső terének felújításához. A zsinagóga külső részének rekonstrukciója folyamatban van, már csak az északi homlokzat felújítására kell anyagi támogatást szerezni - tette hozzá.    

A több mint félszáz európai ország 250 civil műemlék- és tájvédelmi szervezetét tömörítő Europa Nostra közgyűléséhez kapcsolódva hétfőn este a Burgtheaterben adják át a 10 ezer euróval járó Europa Nostra-díjat 27 - már nyilvánosságra hozott - győztes projektnek, köztük az erdélyi kastélykertek megismerésére és dokumentálására irányuló, Erdélyi kastélykertek elnevezésű magyar kutatási programnak és a Miskolc kulturális örökségének tudatosítására és megőrzésére összeállított Átjáró - A rozsdazónától az új Miskolcig című projektnek. Az ünnepségen adják át az Europa Nostra hat nagydíját és a közönségdíjat is.