Dolgozzon másnaposan!

2014.05.09. 19:43
Átkozott egy hétvége! Mindössze egyetlen este a hat munkanapnyi feszültség levezetésére? Na ne! Rúgjon ki pénteken is a hámból, csakazértis! Fáradjon be másnaposan a munkahelyére, és lázadjon rémes állapotával a szombati kötelességek ellen! Hétvégi programajánlónkat olvassák.

Egy tonna globalizáció (péntek)

A világ legismertebb lemezlovasai is felfigyeltek már a dán Noir zenéire, aki első alkalommal lép fel Budapesten. A René Kristensen nevű zenészt még Pete Tong,  is beválasztotta a  rádión futó műsorába, az Essential Selection-be, amelyik a leghallgatottabb brit house műsor. Noir hétévesen már Kraftwerk-számokat mutogatott az osztálytársainak, pár évvel később pedig Duran Duran-posztereket gyűjtött. Fellép még Bohumil és Belocca, utóbbi kizárólag erre az estére tér haza Németországból. Péntek, 22:00, Akvárium (Budapest, V. kerület, Erzsébet tér)

A kultikus Stones Throw kiadót mutatja be Jeff Broadway és Rob Gordon Bralver Egy tonna bakelit című filmje. A megkerülhetetlen hiphopgyárról szóló dokuban feltűnik például az aranyláncos Kanye West, Snoop Dogg, Mike D a Beastie Boysból, Questlove a Rootsból és Tyler The Creator is. A vetítés után launch party lesz: Cadik, Suhaid, Johnny Drama, valamint Mr. Mstrs & Hi pörgeti a lemezeket a hamarosan húszéves kiadó tiszteletére. Péntek, 22:00, Toldi klub (Budapest, V. kerület, Bajcsy-Zsilinszky út 36-38.)

Nem csajoznak, csak ricsajoznak a Vasárnapi Gyerekek, akik nem elégedtek meg egy lemezbemutató koncerttel, egyenesen egy lemezbemutató fesztivállal harangozzák be a héten megjelent, Gyere át című lemezüket. A nyolcvanas évek undergroundját idéző zenekar fellépése mellett lesznek dj-k – például Nemes András a Pluto és Birobot zenekarokból –, illetve először jelentkezik éjszakai kiadásával a design piac. Péntek, 18:00, Gödör (Budapest, VI. kerület, Király utca 8-10.)

A virtuális virágcsokrok és animgifek korában a levelezőlapok nosztalgiájához nyúl vissza Ív&Candie, azaz Szombat Éva és Gáldi Vinkó Andrea. A lapok fiktív és valós ünnepeket mutatnak be, lesz például Valentin-napi vigasz, szakítás utáni habcsók és globalizációs nap is. A vetítés előtt Pálinkás Tamás (az Isten Háta Mögött és a Tej zenekarokból) lép majd fel. Dresszkód van, báli ruha és szmoking, úgyhogy csípje ki magát rendesen! Péntek, 20:00, Holdudvar (Budapest, XIII. kerület, Margitsziget, a régi Casino épületében)

Agyzsibbasztó diszkó-boogie (szombat)

A Madarak és Fák napján összefognak a Kazinczy utca vendéglátóhelyei, és együtt tesznek egy élhetőbb Budapestért. Lesz például faültetés és madárbemutató, óriásszappanbuborék-fújóverseny, kígyórajzolás a Király utcától a Dohány utcáig, ünnepélyes keretek közt bemutatják a Wichmann-kocsma tűzfalára kerülő utcatérképet, az utca teljes hosszában zenekarok játszanak majd. Szombat, 12:00, Kazinczy utca (Budapest, VII. kerület)

Ebéd utáni lazulást és koktélozgatást szervez a Lick the Click! trió, ráadásul mindezt a Dunán, az A38 hajó orrteraszán. "Bólogatós, kézfelrakós, mosolygós zenék, remek fagylaltok és italok egészen naplementéig" – írja a három házigazda, Isu, Crimson és Chrom. Se nem after-, se nem before-parti, délutáni chillezés. Szombat, 14:00 – 20:00, A38 (Budapest, XI. kerület, Petőfi híd, budai hídfő)

Álomszerű sci-fi-disco-boogie körútra invitálja vendégeit a Deck Attack, akik a berlini Theatre of Delayst hozzák el a Fogasházba. A név mögött rejlő zenész klasszikus, ikonikus slágerekből készítette el a saját, jellegzetes hangzásvilágú verzióit – méghozzá remek végeredménnyel. Olyan előadókhoz nyúlt már, mint például a Radiohead, a Daft Punk, a Red Hot Chili Peppers, a Massive Attack, az XX, az Air vagy a Rapture. Szombat, 22:00, Fogasház (Budapest, VII. kerület, Akácfa utca 51.)

Tavaly nyáron meghatározatlan időre visszavonult az amerikai indie és college rock talán legfőbb magyar követe, a Sad Kolibries. Azóta a tagok főleg szólóprojektjeikre fókuszálnak, az egyik ilyen utódzenekar pedig furcsamód Bécsben alakult meg. A több európai országból verbuválódott Ellis még az elődjénél is markánsabb gitárhangzással operál, ezt mutatják majd be a Beat on the Bratben. Legfőbb hivatozási pontjaik a Pavement, a Yo La Tengo és a Built to Spill. Játszik még a Gustave Tiger, utána pedig Lamantin-buli lesz. Szombat, 20:00, Beat on the Brat (Budapest, VII. kerület, Nyár utca 20.)

Alternatív dalversenyünkben, A Számban nagyon bírtuk a Fran Palermo Natural Cash című számát. Agyzsibbasztóan fasza, pazar partizene – valahogy így lelkesedtünk érte. Ezúttal a zenekar énekes-frontembere, Henri Gonzalez egy szál gitárral játszik majd, utána pedig a Fran Palermo egyik mellékprojektje, a Rustic Shades lép majd fel. Szombat, 20:00, A38 (Budapest, XI. kerület, Petőfi híd, budai hídfő)

Várnak a várak (vasárnap)

Rosalia néven nyárköszöntő borünnepet tartanak Budán, ahol friss rosékkal, gyöngyöző és habzó borokkal, pezsgőkkel lehet üdvözölni a napsütést. Az italok mellé street food és több koncert is jár: fellép az Irie Maffia, a MagyarVista Social Clkub és az  iLLfon gT. Aki rosé színű ruhában érkezik, egy szál rózsát vagy cseppőrt kap ajándékba. Péntektől vasárnapig, MOM Park, Gesztenyéskert (Budapest, XII. kerület)

És ne feledkezzünk meg a várakról sem! A budai várban kenyér- és péksüteményfesztivál lesz, hagyományos ízekkel, édes és sós finomságokkal, míg a vajdahunyadvári Mezőgazdasági Múzeumban orchidea- és broméliakiállítást tartanak.

Az idei Európa-napon nemcsak Magyarország uniós csatlakozásának tízedik évfordulóját ünneplik meg, hanem megemlékeznek a berlini fal és a vasfüggöny leomlásának huszonötödik évfordulójáról is. Délelőtt tíztőt tíz kilométeres futóversennyel adózhatunk hazánk tíz EU-s év előtt, lesz Móka tér, mesekoncert, bohócszervíz, és még számos más program is. Koncertezik a Magashegyi Underground, a 30Y, az Ef Zámbó Happy Dead Band és még néhány külföldi dzsesszzenész is. Vasárnap, 10:00 – 21:00, Erzsébet tér (Budapest, V. kerület)