Elhunyt Kárpáti József orgonaművész

2014.05.12. 12:56

Az Egyházzene Tanszék tanára 2014. május 9-én, életének 85. évében hunyt el. Temetéséről később intézkednek.

1930. május 4-én született Újpesten. 1948-tól volt hallgatója a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola egyházzenei és orgona tanszakának, ahol többek között Gergely Ferenc, Pécsi Sebestyén, Bárdos Lajos, Harmat Artúr, Kodály Zoltán és Járdányi Pál voltak tanárai. Főiskolai évei alatt részt vett Vaszy Viktor karmesterképző mesteriskoláján.

1957-ben szerzett orgonaművész-tanári oklevelet, és ugyanabban az évben orgonaosztályt szervezett a Fővárosi II. kerületi (a jelenlegi Járdányi Pál) Zeneiskolában. Itt 48 éven keresztül vezette az orgona tanszakot, 1968‒74-ig a zeneiskola igazgatóhelyettese is volt. Számos tanítványa végzett orgonaművészként a Zeneművészeti Főiskolán; közülük sokan szereztek hazai és nemzetközi hírnevet is. 1992-től haláláig a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Egyházzenei Tanszékén is tanított orgonajátékot.

1949-től vezetett egyházi és világi énekkarokat, melyek sok fesztiválon, versenyen, egyéb rendezvényeken szerepeltek sikerrel. Több budapesti templom zenei életének volt a vezetője; az 1960‒70-es években a Budapest-Zuglói Páduai Szent Antal-templom karnagyaként működött, 1986-tól haláláig pedig a budapesti Batthyány téri Szent Anna-plébániatemplom orgonaművésze, karnagya és egyházzenei igazgatója volt.

2000-ben orgonaművészi, tanári és egyházzenei tevékenységéért a Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést kapta. 

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport