Megsemmisülhet Tiziano és Rubens képe

2014.05.12. 11:50

Veszélybe kerültek Caravaggio, Tiziano és Rubens festményei, miután a képeket őrző római múzeumban bedöglött a légkondi, írja a Guardian.

A nyitott ablak csak az embereknek jó

A forró olasz tavasz újabb problémákkal tetézte az amúgy is finanszírozási nehézségekkel küzdő Borghese GalériátAz elromlott légkondi miatt a teremőrök kinyitották a múzeum ablakait, hogy csökkentsék a benti hőmérsékletet, de a megváltozott páratartalom és a beáramló rossz levegő (a római közlekedési káosz miatt ez különösen szennyezett) elkezdte pusztítani az értékes képeket. Többek között a Gyümölcskosarat tartó fiú című Caravaggio-festményt és Tiziano Szent és profán szerelmét.

A galéria költségvetése azonban jelenleg nem engedi meg, hogy megjavíttassák a képeket, valamint a Bernini és Antonio Canova szobrainak megfelelő hőmérsékletet biztosító berendezést, ami a világ egyik legkomplexebb légkondicionáló rendszere.  

Más múzeumok fontosabbak

A Borghese Galéria helyzete az olasz lapok szerint egyenes következménye az itáliai múzeumfinanszírozás összeomlásának.  Bár Daniela Porro, a római múzeumok koordinátora azonnali segítséget ígért a Borghesének, nem sokat tehet, mivel az olasz kormány jelentősen megkurtította a kultúrára szánt forrásokat.

Ráadásul úgy tűnik, a Borghese Galériánál sokkal nagyobb prioritást élvez az antik római és a pompeji romok állagmegóvása. Valamint az az 1200 szobás, Nápoly melletti, XVIII. századi Bourbon-kastély, ami a napokban kapott 5 millió eurós gyorssegélyt a beszakadt tető kijavítására, mivel az épület az UNESCO-világörökség része.