Budapest is tiszteleg Conchita Wurst előtt

2014.05.16. 20:18
Az időjárás még mindig pocsék, az eső elől továbbra is érdemes a szórakozóhelyekre menekülni. Megmutatjuk, melyikbe miért érdemes betérni, ön pedig választ. Az Index hétvégi programajánlója.

Baszatós eufória (péntek)

Budapest négy vezető artmozija idén is összefog, hogy az Artmozik éjszakáján ezúttal is koraestétől hajnalig élvezhessük a jobbnál jobb filmeket. Vetítik például a Grand Budapest Hotelt, a Lego-kalandot, Császi Ádám Viharsarok című melegfilmjét vagy Spike Jonze A nőjét is. Az előző évekhez képest újítás, hogy idén a Toldi, a Művész és a Puskin mozik mellett egy negyedik helyszín, a nemrég felújított és újranyitott Tabán mozi is beszáll a programba. Péntek, koraestétől másnap hajnalig, több helyszínen

Immár kilencedik alkalommal rendezik meg a Szimbiózis Napok nevű kulturális antropológiai fesztivált, amelynek fő profilja továbbra is a távoli kultúrák bemutatása. A kétnapos eseményen a résztvevők megismerkedhetnek többek között észak-afrikai félnomád törzsekkel, Izrael és az indiai Ladakh szakrális világával, az on- és offline szerepjátékok kulturális vonatkozásaival, a digitális függőségekkel vagy a roma identitás és művészet kapcsolatával. Pénteken és szombaton, 13:00-tól késő estig, Fogasház (Budapest, VII. kerület, Akárcfa utca 51.)

Két déli szomszédunktól is érkeznek zenekarok a Beat on the Bratbe: a belgrádi Chresus Jistben egy melák rocker és két bájos gádzsi zörgeti egyszerre dallamos és melankolikus zenéjét, a zágrábi Modern Delusion pedig állításuk szerint feszes és baszatós posztpunkot játszik. Előttük a magyar Piss Crystals játszik majd, állítólag nagyon keveset, egy cigit pont el lehet szívni közben. A koncertek után kizárólag 1983-as dalok szólnak majd.  Péntek, 20:00, Beat on the Brat (Budapest, VII. kerület, Nyár utca 20.)

A Kollektíva ezúttal a Purple Disco Machine nevű német duót hozza el az Ötkertbe, akik, bár már öt éve léteznek, deep funk zenéikkel tavaly robbantottak igazán.

2013 nem csupán jelentősen megnőtt népszerűséget, hanem friss szakmai együttműködéseket is hozott számukra: a drezdai fiatalok a kiadótárs Teenage Mutants-szel kezdtek el kollaborálni. Eufóriát és határtalan örömöt ígérő első lemezük várhatóan az ősszel jelenik majd meg, ebből is adnak majd némi ízelítőt. Péntek, 22:00, Ötkert (Budapest, V. kerület, Zrínyi utca 4.)

10262208 695991170437068 1010161392656943383 n
Fotó: Facebook / Purple Disco Machine

Conchita Wurst győzelme az 59. Eurovíziós Dalfesztiválon alaposan megosztotta a világot és felkavarta a közvéleményt. Ezúttal négy lány – DJ Mária Terézia, DJ Bányai Júlia honvédszázados, Regina George és Angela Badalamenti – fogott össze, és szervezett bulit Wurst Aloud néven a szakállas nő tiszteletére. "Mindenki elmehet a picsába, aki szerint nem lehet bárki bárhol szőrös!" – üzenik a nagyvilágnak. Péntek, 23:00, Frisco Kocsma-Kávézó (Budapest, IX. kerület, Mátyás utca 11.)

Elvis, horror, vodka (szombat)

Három év után újra Magyarországon játszik a minőségi technó egyik legelőremutatóbb egyénisége, Perc. A londoni Ali Wells ipari ihletésű, mégis komoly húzású zenéjével igen egyedi hangot ütött meg, aminek köszönhetően hamar népszerűvé vált a kísérleti elektronika kedvelői körében. Perc februárban jelentette meg The Power And The Glory című lemezét, amelyik sötét, horrorfilmeket idéző hangulatai ellenére a tánctéren is jól működik. Ezzel az albummal érkezik Budapestre, és a német Alex Bau is fellép vele. Szombat, 23:00, A38 (Budapest, XI. kerület, Petőfi híd, budai hídfő)

1380744 10151699183151629 1445479731 n
Fotó: Facebook / Perc Trax

A budapesti székhelyű független kiadó, a Visionary Mind tart önálló estet tart szombaton. Bemutatkozik a label legújabb megjelenését jegyző olasz Decomposer duó, valamint fellép a kiadványra remixet is készítő Robert Lippok Németországból. A korán érkezők számára a kiadó saját válogatáscédéjével kedveskedik majd. Mivel az esemény a transz-, bi- és homofóbia ellenesség világnapjára esik, a Visionary Mind erről is szeretne megemlékezni az este során. Szombat, 22:00, Kontra Klub (Budapest, IX. kerület, Liliom utca 41.)

Hatvanéves a rock&roll, egész pontosan május 20-án lesz immár hatodik évtizede annak, hogy megjelent minden idők egyik legismertebb dala, a Bill Haley & The Comets-féle Rock Around The Clock. Ennek apropóján tartanak bulit a Recorder magazin szerzői, akik az ötvenes évek legjavából válogatnak majd. "Elvis és kortársai ezerrel" – fogalmaznak a szervezők. A buli előtt az egyszálgitáros Zanzinger ad majd koncertet. Szombat, 21:00, Beat on the Brat (Budapest, VII. kerület, Nyár utca 20.)

Surf and roll buli lesz a Filterben: Oroszországból érkezik, és energikus ska-punkot játszik a szentpétervári Riot Gang, akik angolul és oroszul is énekelnek, előttük a Surf Truckerz tálalja kamionos szörfrockját , végül pedig az ARBAT játszik – saját meghatározása alapján – keserédes vodskát. Mármint skát sok vodkával, értik! Szombat, 20:00, Filter Klub (Budapest, VII. kerület, Dohány utca 84.)

Bulik még: zenés brazilest lesz a Kuplungban, könnyed drumandbasst játszik az amerikai Dave Owen a Kockában, Oroszország egyik elsőszámú hardcore dj-je és producere, Antikillah a Supersonicban fog szeletelni, a Girls Say Yes pedig a Nyugiban adja majd elő szomorkás, tavaszi melankóliát árasztó dalait.

Az esőtől ne féljenek! (vasárnap)

Szentendrén, a Duna korzón tartja a Kalap Kabát nevű utcazenész-tehetségkutatójának elődöntőjét a Velvet.hu. A rendezvényen tizenhárom produkció vesz majd részt és gondoskodik a jó és egyben családbarát hangulatról. A Velvet stábja természetesen szép időre készül, de ha végül mégis esne, akkor a Dunaparti Művelődési Ház kertjébe viszik át az eseményt, ahol egy nagy sátor alatt lehet meghallgatni a fellépőket, majd szavazhatunk is rájuk. "A belépés díjtalan, az esőtől ne féljenek!" – üzeni a Velvet. Vasárnap, 12:00 – 16:00, Szentendre, Duna korzó

Közben Budapesten a Múzeumok Majálisán több mint száz intézmény képviselteti magát a Nemzeti Múzeum kertjében, a Bálna Belga Sörfesztivállal várja a szomjazókat, Apák és Fiúk Napja lesz a Millenárison, a Dürerben pedig idén is megtartják a Nemzetközi Képregényfesztvált.