Taksony
-2 °C
3 °C

Meghalt az Egri Csillagok Fügedyje

2014.05.19. 20:02 Módosítva: 2014.05.19. 20:04

Meghalt Pándy Lajos, a Vígszínház Jászai Mari-díjas színésze. A Vígszínház saját halottjának tekinti a 92 éves korában elhunyt művészt.

Pándy Lajos igazi művészember volt, színházi szerepeinek sora végeláthatatlan, több tucat filmben és tévéjátékban szerepelt, de írt két könyvet és színdarabot is állított színpadra. Az Egri csillagokban ő alakította Fügedy szerpét, de játszott a a Felmegyek a miniszterhezben, a Mágnás Miskában (1949), a kétszer kettő néha ötben (1954) és a Tanár úr kéremben (1956) is. 

Pándy Lajos 1922. március 31-én a ma Szlovákiában található Perbetén született. 1948-ban végzett az Országos Színészegyesület Színiiskolájában, majd a Belvárosi Színházban játszott. 1951-ben alapító tagja volt az újranyíló Vígszínháznak, akkori nevén a Néphadsereg Színházának, ahol fontos része lett a teátrum életében és gazdag repertoárjában.

Ruttkai Évával, Feleki Kamillal és Csákányi Lászlóval játszott együtt. Csak a Vígszínházban mintegy 80 szerepe volt. Művészete elismeréseként 1967-ben Jászai Mari-díjjal tüntették ki.

Pándy Lajos műfordítóként is jelentős életművet hagyott hátra. A cseh irodalom nagy ismerője és tolmácsolója volt, Capek valamennyi darabját ő fordította, összesen pedig ötven színdarabot és 120 hangjátékot ültetett magyarra. 2013-ban a színházi világnap alkalmából megkapta a Gobbi Hilda-életműdíjat.

Marton László, a Vígszínház főrendezője így emlékezett rá:

Mindig nagyon korán bejött a színházba és nagyon gondosan készült. Utoljára Heltai Jenő A tündérlaki lányok című művében lépett színpadra, már nyolcvan felett. Pándy Lajos igazi szellemi ember volt, különleges gondolkodó, aki számtalan alakítása mellett rádióműsorokban szerepelt, s egy ország ismerte hangját a rádióból. Művészi alázat, lelkiismeretesség és pontosság jellemezte.

A Vígszínház 90 éves korában ezzel a videóval köszöntötte Pándy Lajost.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport