Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kerényi: A buzilobbi ellen kell harcolni

2014.05.22. 17:23

Kerényi Imre a Keresztény Színházi Fesztivál beszélgetés-sorozatában beszélt arról, hogy a buzilobbi ellen kell kemény harcot hirdetni, és szerinte a dramaturgok és a rendezők teljesen téves „izmusok” alapján dolgoznak, írja a 444.hu. A színészképzést elvenné a Színház- és Filmművészeti Egyetemtől, és új iskolát nyitna, akár a Ludovikán.

Az európai művészet nyolcvan százaléka, a magyar drámairodalom nyolcvan százaléka a keresztény kultúrkör terméke, Európa a keresztény gondolkozás diadala, Magyarország is az

– mondta Kerényi, majd így vázolta, hogy mi a legnagyobb baj:

A világméretű probléma az, hogy a rendező- és dramaturgképzésben egy olyan „izmus” vette át az oktatási főhatalmat, amelyik erre nemet mond. ... és meghonosítanak ... egy olyan fajta megközelítést, amelyben a dekadencia és a romlás érvényesül. ... Rengeteg pénzt lehet keresni, rengeteg botrányt lehet csinálni, világhíresnek lehet lenni, de a lényege a dolognak a köpködés, a leszólás, ... mindennek a kétségbe vonása.

Én nagyon fontosnak tartom, hogy a Színház- és Filmművészeti Egyetemen Budapesten történjék változás, [taps], ha más nem egy ellen-egyetem szervezése akár a Ludovikán belül. ... Ha én lennék az alkirály, elvenném a Színház- és Filmművészeti Főiskolától a színészképzés jogát a pénzzel együtt [nevetés].

A legrosszabb véleménnyel Kerényi a dramaturgokról volt, konkrétan lebuzizta őket:

Saját példámon is láttam, hogy ezek a dramaturg gyerekek ... egyik lábukon kék harisnya van, a másikon zöld, egy picit szivárványos mindegyik, nagyon new wave-esek.

Hozzátette, hogy a dramaturgok és a kritikusok hipnózist keltenek, ezért egy új úton kell elindulni, fel kell venni a harcot ez ellen:

ez a buzilobbi tulajdonképpen

A harcban előadásokat és főleg iskolákat kell létrehozni, „ezért fontos egy ilyen keresztény fesztivál” – zárta Kerényi.