nononono

Meghalt Maya Angelou színésznő, írónő

2014.05.28. 16:40
Nemcsak San Francisco első fekete női villamoskalauza volt, hanem az első fekete női forgatókönyvíró és jelentősebb filmrendező is egyben. Bár felsőoktatásban nem tanult, mégis gyakran Dr. Angelouként emlegették.

Életének nyolcvanhatodik évében elhunyt az író-, költő- és színésznőként is ismert Maya Angelou, írja a CNN. Kiadói ügynöke szerint a művésznőt észak-karolinai otthonában érte a halál.

Noha soha nem tanult egyetemen vagy főiskolán, életében több mint harminc díszdoktori címmel tüntették ki, és az észak-karolinai Wake Forest University amerikai tanulmányok tanszékének professzora is lett. Tanított például filozófiát, etikát, teológiát, természettudományokat és írást is. "Csupán megvalósítottam önmagam" – nyugtázta később.

Mindössze hároméves volt, amikor szülei viharos házassága véget ért, nyolcéves korában megerőszakolta anyja akkori párja, Mr. Freeman, aki ugyan csak egyetlen napot töltött börtönben, négy nappal a szabadulása után meggyilkolták – vélhetően Angelou nagybátyjai. A kislány mindezek után több mint öt évre megnémult. "Úgy éreztem, a hangom ölte meg azt az embert. Megöltem azzal, hogy elmondtam a nevét. Úgy éreztem, sosem szólalok meg többé, mert a hangom bárkit megölhet" – emlékezett vissza.

Az iskolában táncot és drámát tanult San Franciscoban, tizennégy évesen azonban a város első fekete, női villamoskalauza lett. Fiának, Clyde-nak tizenhét évesen, három héttel tanulmányai befejezése előtt adott életet. Gather Together in My Name című könyvében meséli el, hogyan alakult az élete 17 és 19 éves kora között, hogyan csúszott egyedülálló anyaként egyre lejjebb és lejjebb.

Életében számtalan dologgal foglalkozott: nightclubban táncolt, prostituáltakat futtatott, és ő maga is prostituálta magát. A Porgy és Bess című musicalben, illetve a Blacks című darabban szerepelve beutazta Európát, volt koordinátor a Martin Luther King által szervezett Déli Keresztény Vezetők Konferenciáján, színdarabok, filmek és tévéműsorok szerzője, rendezője, producere és szereplője, valamint Egyiptomban és Ghánában újságíróként dolgozott. Martin Luther Kinggel és Malcolm X-szel együttműködve aktív részt vállalt a feketék polgárjogi küzdelmében is, 1957-ben pedig Miss Calypso néven saját zenei albumot adott ki.

1972-ben jelent meg az egy svéd cég által készített és Svédországban is forgatott Georgia, Georgia című romantikus dráma, amelynek nemcsak történetét, hanem zenéjét is Angelou szerezte. Ez volt az első film, melynek forgatókönyvét egy fekete nő írhatta. Öt évvel később mellékszereplőként feltűnt a Gyökerek című tévésorozatban, 1998-ban Odalent a Deltán címmel filmet rendezett, de szerepelt például a 2008-as As Seen Through These Eyes és a 2009-es Good Hair című filmekben is.

A feketék és a nők egyik legfőbb szószólójának tartják, és bár műveit megpróbálták kitiltani egyes amerikai könyvtárakból, azok mégis világszerte ismertté tették őt. Ezek jelentős része önéletrajzi ihletésű fikció, melyekben túlnyomóan gyermek- és fiatalkoráról számolnak be. Első könyve, az 1969-ben megjelent Tudom, miért énekel a madár a ketrecben tizenhét éves koráig követi nyomon életét. Az Amerikai Könyvtári Szövetség a 21. század ötödik legkihívóbb könyvének könyvelte el, és több helyen is tiltólistára került, mégis nemzetközi elismerést hozott az írónő számára.

"A műveim, az életem, minden, amit teszek, a túlélésről szól. Nem a puszta, szörnyű, fáradalmas túlélésről, hanem a hittel és eleganciával valóról. Az ember sok kudarccal szembesülhet, de nem szabad hagynia, hogy legyőzzék" – írta.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport