Orsolya
9 °C
21 °C

106 éve eltűnt Csontváry-kép került elő

2014.06.10. 10:43 Módosítva: 2014.06.10. 14:58

A 1908-ban eltűnt, rossz állapotú festmény valószínűleg Csontváry Kosztka Tivadar Iskolai emlék Párizsból című képe lehet, ami akár 100 millió forintot is érhet, írja a Blikk. A lap szerint a festmény jelenlegi, titokzatosság homályába burkolózó tulajdonosa töredékáron jutott hozzá a kincshez.

A kép feltehetően Isadora Duncant ábrázolja, aki visszatérő múzsája Csontvárynak. Alakja felidéződik a Szerelmesek találkozása és a Zarándoklás a Cédrushoz című festményeken is.

A kép azonosítását Végvári Zsófia végezte el:

Az amerikai táncosnő alakja feltételezi, hogy a képnek valamikor 1898-ban vagy azután kellett készülnie, hisz Isadora híres fotói ekkor járták be a világot. Hogy az 1908-as kiállításon a festmény jelen volt, ez biztos, de ezen túl gyakorlatilag semmit sem tudunk a kép sorsáról.

Az azonosítást a szakértő szerint Csontváry jellegzetes technikája tette lehetővé:

Főállásban patikus volt, nem volt elég pénze megvenni a drága olajfestéket, jól átgondolva minden létező anyagot összekevert, ami elérhető volt: a gácsi textilgyár festékeitől kezdve a patikában fellelhető terpentinen át egészen a kaolinig. Ezeket mind megtaláltuk a képen. 

Csontváry maga válogatta festményeit, és a neki nem tetsző darabokat a gácsi patika padlására száműzte. Hivatalosan 130-140 Csontváry-kép létezéséről beszél a szakma, legalább 3-400 darabra tehető a rendkívül termékeny mester műveinek igazi száma.