Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Ivókutak lehetnek a városi tűzcsapokból

2014.06.25. 14:21

A Design Terminál májusban meghirdetett Smart City Lab Budapest elnevezésű pályázatának célja olyan ötletek támogatása és megvalósítása volt, amelyek a városfejlesztés és a technológia kapcsolatának újragondolására adnak lehetőséget. A felhívásra harminc pályamű érkezett be, a bírálat során kiemelten fontos szempont volt a gyakorlati hasznosság és a fejleszthetőség.

A nyolctagú szakmai zsűri végül három ötletet választott ki. Ezek megvalósításán a következő hónapokban fognak dolgozni a nyertes csapatok, projektenként legfeljebb nettó 1,9 millió forint keretösszegből gazdálkodva.

  • A közlekedés kategóriában nyertes Karma csapata gyors, digitalizált városi stoppolórendszert álmodott meg, amely egy GPS-alapú, valós idejű autómegosztó alkalmazás.
  • A víz kategóriában a Tűzcsapból ivócsap nevet viselő projekt nyert, amely a Budapesten található tűzcsapokat alakítaná át a mindennapokban is használható ivókutakká, miközben azok eredeti tűzbiztonsági funkciója sem sérülne. 
  • A városi zöld kategóriában győztesnek hirdetett Budapest Dialog web- és mobilalkalmazás segítségével a városlakók közvetlenül bevonhatók a városi zöldterületek fejlesztésébe.