Körözd le a főnököt!

2014.06.27. 19:50
Bélákat, fakanalat, tábortüzet és megváltó csókokat tartogat a hétvége, de lesz még melegdiszkó, pogánylázadás, tábortűz és sütizés is. Az Index hétvégi programajánlóját olvassák.

Vidám és emberi (péntek)

Nemrég, május 30-án jelentette meg How To Do A Somersault című régóta ígérgetett, első nagylemezét a Somersault Boy, amelyet most élőben is bemutat majd a trió. A zenekar nem egyedül ünnepli az egyébként remekül sikerült anyag megjelenését: játszik még és előadja bendzsóval kísért indie folk számait a Spark the Hawk, a koncertek után pedig a Lamantin és a Pyramids Don't Exist közös bulija ígér jókedvű tombolást és terpeszállós léggitározást. Péntek, 20:00, Beat on the Brat (Budapest, VII. kerület, Nyár utca 20.)

Két énekes-dalszerző is fellép zenekarával a GMK-ban, és bár mindketten a huszonévesek problémáiról énekelnek, az egyikük – ahogy egyik dalában is énekli – kifejezetten kerüli a generációzást. Hó Márton a Jégkorszakkal adja elő intim, új szövegírói iskolát teremtő dalait, Szabó Benedek pedig a Galaxisok élén mutatja meg, hogy miért is jutott be alternatív dalversenyünk, A Szám döntőjébe, és r Péntek, 21:00, Gozsdu Manó Klub (Budapest, VII. kerület, Király utca 13.)

"Nagyon vidám és emberi" – írtuk a francia Dany Boon 2008-as, Isten hozott az Isten háta mögött című filmjéről a megjelenés után. Az alaptalan és ostoba előítéletekről szóló vígjátékot most a Mika Diplo filmklub tűzi műsorára, amelynek szervezői szerint is egy igazán érzékeny és okos moziról van szó. A szinkronos vetítést kötetlen beszélgetés és baráti filmvita követi majd Csejk Miklós filmtörténésszel, amely során az is kiderül, minek köszönhető a komédia óriási sikere, hiszen rövid időn belül több mint 20 millió ember nézte meg a mozikban. Péntek, 19:00, Mika Tivadar Mulató (Budapest, VII. kerület, Kazinczy utca 47.)

Bár a nyár idejére egyszer már elbúcsúztak az Ipari Szakadárok, most – a közösség nyomásának engedve – mégis visszatérnek egy ráadásbuli erejéig. Nagy bulit, jó zenéket, italakciókat, kedves kiszolgálást, illetve sok barátot és táncot ígérnek. Válogatnak az elmúlt szezon tematikus bulijaiból is, úgyhogy a szokásos újhullámos és posztpunk szerzeményen túl lesz még sok-sok melegdiszkó, Joy Division és ska is. Aztán októberig semmi. Péntek, 21:30, Lokál (Budapest, VII. kerület, Dob utca 18.)

Szerelmi alma (szombat)

Olyan sikeresen sült el a legutóbbi Tilos Maraton, hogy a rádió egy újabb partival és közös bográcsozással kedveskedik a hallgatóinak és támogatóinak. A Tilos Pikniken már kora délutántól a műsorkészítők forgatják a fakanalat és pörgetik a lemezeket, de lesz még szabadulós játék, csocsó, sakk, pingpong és sok minden más is. A zenéről többek között Tomanek, DRS, Johnny Drama, Dj Bodoo, Dj Gandharva és Von Yodi gondoskodnak. Szombat, 15:00, Fogaskert (Budapest, VII. kerület, Akácfa utca 51.)

Ezúttal egy rendkívül szeretetreméltó függetlenfilmet, a tavalyi év egyik indie-sikerét, azaz az Átmeneti állomást tűzi műsorára a Kinoflow. Destin Cretton nevelőotthonban játszódó mozija egyszerre forgatja a kést a néző szívében és derít jókedvre. A filmet rendhagyó helyszínen, a tündérhegyi tisztás lugasában vetítik majd, amit 22-es busszal lehet megközelíteni, a Szépjuhászné megállótól kb. negyedóra sétára esik. A mozizáson kívül lesz közös sütizés, tűzrakás, kvízfejtés és tánc is. A szervezők azt üzenik: a pulóvert és a pokrócot ne felejtsük otthon! Szombat, 20:00, Budapest, XII. kerület, Tündérhegyi út

Észak-Brazília legnagyobb ünnepét, a Festa Juninát, azaz a Júniusi Fesztivált ünneplik meg a hazánkban élő brazil cserediákok. A bulin megismerkedhetünk a brazil parasztok, azaz a capirák viseleteivel, zenéivel és ételeivel, illetve megkóstolhatjuk a szerelmi almát és sült sárgarépát is, de 50 forintért cserébe bárkit börtönbe zárathatunk, ahonnan azonban akár egy megváltó csókkal ki is szabadíthatjuk az áldozatot. Szombat, 21:00, Kuplung (Budapest, VI. kerület, Király utca 46.)

Everybody Needs Art szervezésében egy meg nem nevezett háztetőn is lehet majd bulizni szombat este: a Fukui Yusuke japán művész képeit mutatják be, és közben a Zagar ad majd "Exclusive Balcony Set"-et, bármit is jelentsen ez. A buli különlegessége, hogy a helyszín nem ismert, emailben kell regisztrálni, és ha sikerült, elküldik nekünk a címet. (Vagy nem.) Ide kell írni: everybodyneedsart@gmail.com 

Szombat este tíztől hajnal négyig tart a Mozgás Éjszakája, amely során tíz sportágban próbálhatják ki magukat az érdeklődők a Hősök Terén és a Városligetben. "Hozd ki a munkatársakat, körözd le a főnököt, evezz a holdfényben a csoporttársakkal!" – üzenik a szervezők. Ezenkívül futhatunk és biciklizhetünk a kivilágított Andrássy úton, pingpongozhatunk a Hősök terén, tollasozhatunk a Városligetben, de a városligeti tavon kipróbálhatjuk akár az éjszakai sárkányhajózást is. Szombat, 22:00, Hősök tere (Budapest, XIV. kerület)

Húzós riffek és pogánylázadás (vasárnap)

Idén utoljára szórakoztatja programjaival a kicsiket a Gyerek Sziget. Hallgathatunk zöldségmeséket, Bergengóc Zenegóc együttes és a MintaPinty zenekar, de lesz még például ninjaképző, táncház, állatsimogató és "tipi-tapi" is. Szombaton és vasárnap, Hajógyári sziget (Budapest, III. kerület)

A megyeri ősbemutató után végre Budapesten is bemutatják az új nemzeti rockoperát, a Vazul vérét, ami végre valahára nyugdíjba küldheti az István, a királyt. "A Vazul az összefogás fontosságáról, sok szeretettel és szakértelemmel készült" – írják az alkotók. A történet Orseolo Péter második országlásának utolsó heteiben játszódik, amikor kezdetét veszi a Vata-féle pogánylázadás. Az új nemzeti rockopera húzós riffeket, izgalmas látványt és friss gondolatokat ígér – kíváncsian várjuk! Vasárnap, 20:00, Barba Negra Music Club (Budapest, XI. kerület, Prielle Kornélia utca 4.)

Béláim az Úrban! Garas Dezső politikai szatíráját, Schwajda György A rátóti legényanya című könyvéből készült filmjét vetítik majd a Gólya kertmozijában. A vetítést szervező Helyzet társadalomtudományi műhely a Legényanyával zárja Népi Filmklubjának második idényét, majd kis pihenő után felkészül a harmadikra. Vasárnap, 21:00, Gólya (Budapest, VIII. kerület, Bókay János utca 34.)