Nálunk forgatják a Trónok harca rivális sorozatát

2014.07.15. 16:19

A magyar filmgyártás megpróbál a régióban mindenkit tromfolni, a Filmalap nemrég jelentette be, hogy egy törvénytervezet szerint a Magyarországon forgató produkciók 30 százalékos adókedvezményt kaphatnak a nálunk készülő produkciók után, a jelenleg érvényes 25 százalék helyett. Ezzel nagyjából a legkészségesebb adóvisszatérítő lesz az ország az ugyancsak 30 százalékot adó Hollandia és a 25 százalékot térítő Egyesült Királyság mellett.

Már az árleszállítás előtt is érkeztek bőven hozzánk európai művészfilmektől kezdve (a holland Boy 7) középköltségvetésű sorozatokon át (Strike Back, Borgiák) egészen a horribilis összegekért készülő potenciális sikerfilmekig (47 ronin, Die Hard  - Drágább, mint az életed), és úgy látszik, hogy ez a trend nem is fog megváltozni.

A legnagyobb fegyvertény ezek közül egyértelműen az Emerald City, azaz az NBC Óz-sorozata lesz, aminek a teljes évada Budapesten fog készülni. ugyanis ez az első olyan amerikai sorozat, amit országos számára forgatnak. A korábban itt forgatott sorozatok (Borgiák, Tudorok) mind kábelcsatornáknak készültek, a Drakulát a Carnival Films gyártotta, az NBC pedig csak részben finanszírozta a vámpíros sorozatot. Az Emerald City viszont a teljes évados berendelés és az felgyúrt adókedvezmény miatt lehet, hogy egy új, sokkal produktívabb korszakot nyithat a magyarországi forgatásokban.

Az Emerald City azonban nem az egyetlen nagy durranás, sikerült megszereznünk azoknak a projekteknek a neveit, amiken a két legnagyobb, külföldi forgatásokban utazó magyar szervízcég, a Pioneer és a Mid Atlantic dolgozik.

Egy paranormális Sólyom végveszélyben

A Magyar Nemzeti Filmalap vezérigazgatója, Havas Ágnes egy interjújában jelentette be, hogy Magyarországon készül majd a Lazarus című film, amiben az IMDB szerint olyan ismert színészek játszanak, mint Olivia Wilde és Mark Duplass, a rendező pedig az a David Gelb lesz, aki a Sushiálmok című remek dokumentumfilmet is készítette. De az a Lazarus nem ez a Lazarus, pontosabban az a Lazarus most már Spectral, amiben James Badge Dale (24, Szégyen) és Emily Mortimer (Híradósok, Transz-szibéria) lesz a két főszereplő, az utóbbi nevét ráadásul múlt héten meg is szellőztették a Hollywood Reporterben.

A leírás szerint a Spectral egy különleges alakulatról fog szólni, aminek a tagjai New Yorkban küzdenek meg mindenféle paranormális erővel, a Variety szerint egy természetfeletti Sólyom végveszélybent várhatunk, nekünk inkább a Szellemirtók ugrik be. A rendező az elsőfilmes Nic Mathieu lesz, a forgatókönyvet olyanok csiszolták, mint John Gatins (Vasököl, Kényszerleszállás) és George Nolfi (Sorsügynökség, A Bourne-ultimátum). A további szerepekben feltűnik majd Max Martini, a morcos ausztrál apuka a Tűzgyűrűből, és a Totál szívás egyik baromi idegesítő nyomozóját játszó Gonzalo Menendez is. A Spectralt a Legenday Pictures fogja forgalmazni (Godzilla, Másnaposok).

Az American Girl lehető legsemlegesebb címe igazából egy nyolcvanas évek óta működő babamárkát takar, vagyis nemcsak egy márkát, hanem egy egész cégbirodalmat. Az egy dolog, hogy az American Girl 110 dollár körül veszteget egy babát, plusz még pár százért a kiegészítőket, de tolják a tőkét saját újságba, videojátékba, és filmekbe is. 2004 óta már hét darab American Girl-nagyjátékfilm készült (párnak például a magyar származású Sándor Anna írta a forgatókönyvét), a legújabbat pedig itt fogják forgatni Magyarországon. Híres emberek nincsenek benne sajnos, magyar stábtagok viszont bőven, a díszletért például Demeter László lesz a felelős, aki a nálunk forgott Drakulában is a Borgiákban is dolgozott, a producer pedig a Sason, Bel Amin és Sorstalanságon is dolgozó Kemény Ildikó lesz. Az American Girlt a Universal fogja forgalmazni DVD-n.

Az észak-amerikai sorozatvilág Mekkája leszünk megint

Az amerikai sorozatgyárak eddig is jól elvoltak velünk, és előszeretettel fogattak Magyarországon, de mostantól istenigazából beindul a verkli, hiszen kanadai és brit sorozatok is forognak majd Budapesten, csak aztán fel ne borítsuk valamelyik sorozatsztárt a nagy belvárosi tülekedésben. (És igen tudjuk, volt már itt a BBC a Robin Hooddal.)

Visszatér a Strike Back stábja, és miért ne jönnének, hiszen szerettek itt dolgozni, és olcsók is vagyunk, ugye. A comment:com ellátogatott a negyedik évad forgatására, hátha elvisznek minket az ötödikre is. A sorozat a 24 mellett az utolsó igazán tökös akciófilm a tévében, ezért is kár, hogy az ősszel induló munkálatok után nem lesz folytatása, hiszen a Cinemax csatorna nem kér belőle. Hat részt rögzítenek hat hónap alatt. A forgatást nem mellesleg már tavasszal el kellett volna kezdeni, de az egyik főszereplő, Sullivan Stapleton súlyos sérülése miatt hónapokat csúsztak. 

A kanadai CBC tévé egy Camp X című kémthrillerrel jelentkezett be Budapestre, ami egy 2. világháborús dráma lesz, és öt, amerikaik, kanadai és brit nemzetiségű,  jól képzett fiatal sorsát követi majd végig, akiket az Ontario-tó partján álló titkos bázison képeznek ki szuperkémmé. A szereplők között van egy szinesztéziában szenvedő, nagyon okos fickó, Alfred Graves, egy zsidó-német-kanadai származású, Aurora Luft nevű csaj, és így tovább, nem ragozzuk, ki lehet találni, milyen lesz, elméletileg igaz történeteken alapul. Nyolc részes lesz, augusztus és október között forgatják.

Az egyik igazán nagy dobás a BBC történelmi sorozata, a The Last Kingdom, azaz az Angolszász históriák gyűjtőnevű regényfolyam első kötete alapján készülő Saxons munkacímű sorozat, amivel a brit köztévé nem titkoltan a Trónok harca és a Vikingek babárjaira tör. Bernard Cornwell regényeit itthon is lehet kapni, egy Uhtred nevű, szász nemesi sorba született fiúról szól, akit a kilencedik századi Northumbriából egy dán viking ejt fogságba, majd örökbe fogadja és vikingként neveli fel. Nem nehéz kitalálni, mi lesz az első évados tépelődés középpontjában. A BBC nyolc részt forgat belőle, ősszel kezdik, és tavaszig abba sem hagyják, mert ezek szerint a jó munkához idő kell.

A másik nagy projekt, amiből a magyar gyártás igen jól profitálhat, a Universal Television NBC-re készülő, Emerald City című sorozata lesz, amiből az NBC menten tíz részt rendelt, vélhetően jövő nyárra, hiszen a forgatás ősszel kezdődik majd és tavaszig tart - végig stúdióban. A Smaragdváros Frank L. Baum könyvei alapján készül és Óz birodalmában játszódik, de modern környezetben. Ettől a sorozattól sokat várnak a Universal Televisionnél, és nem feltétlenül egy évadra terveznek vele - a szereplőválogatás éppen most zajlik.