Letartóztatták a japán vaginaművészt

2014.07.16. 15:12
A hatóságok szerint törvényt sértett a japán nő, aki a saját nemi szerve alapján szeretett volna egy kajakot készíteni 3D-nyomtatóval.

Szombaton tartóztatták le Tokióban Megumi Igarashi 42 éves japán művészt obszcenitásért. Megumi Igarashi a saját vaginája alapján készít műalkotásokat, legújabb ötlete az volt, hogy egy női nemi szervet formázó kajakot készít. Tervéhez talált is támogatókat, akinek adatokat és képeket küldött át saját vaginájáról, természetesen pusztán a célból, hogy könnyebb legyen létrehozni a kajakot. Az adatok felhasználásával egy 3D nyomtató segítségével ugyanis könnyen kinyomtatható lett volna a vaginája. A hatóságok szerint azonban ezzel törvényt sértett, Japán törvényei ugyanis pontosan meghatározzák, mi számít obszcenitásnak és ilyen adatok küldözgetése például igen. Megumi Igarashi letartóztatása nagy vitákat váltott ki Japánban, főleg a törvényekkel kapcsolatban. A művész azt nyilatkozta, szerinte a női nemi szervet sok tabu veszi körül Japánban, sokan még mindig obszcénnak tartják, míg a pénisz a popkultúra része.

rokudenashiko

Utalt például arra, hogy Japánban van olyan fesztivál, aminek része, hogy egy hatalmas fából készült falloszt hordanak körül, és pénisz alakú édességeket árulnak. A japán törvények egyébként tiltják a nemi szervek ábrázolását, a tévében is kötelező kitakarni. A törvény egyedül a mangákra és a képregényekre nem vonatkozik. A BBC ugyanakkor emlékeztet arra, hogy amíg a vagina-ábrázolásért azonnal letartóztatnak valakit, a gyermekpornó birtoklása mindössze egy hónapja számít bűncselekménynek Japánban.

Igarashi azt nyilatkozta, tagadja a rendőrség vádjait, és nem ért azzal egyet, hogy a saját nemi szerve obszcén lenne. Neki az egy ugyanolyan testrésze, mint a lába, vagy a keze. Japánban sokan keltek a nő védelmére, mások azonban nem tartják művészetnek a munkáját.