Meghalt Bajor Imre

2014.08.06. 14:39 Módosítva: 2014.08.06. 15:09
Meghalt Bajor Imre színész, humorista. Az Operettszínház Mágnás Miskája, a Szomszédok Oli úrja, a Heti hetes és a rádiókabaré humoristája. Megkapta többek között a Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztjét és tisztikeresztjét, valamint a Karinthy Frigyes-emlékgyűrűt.

Bajor Imre 1957-ben született, és már 19 éves korában játszott az Állami Déryné Színházban. Innen került a Játékszínbe, amit későbbi barátjának, Verebes István rendezőnek köszönhetett. „Annak idején színház után színészek, rendezők, zenészek a Balettcipő nevű helyre jártunk. Nagyon fiatal, ismeretlen fiú voltam, és már akkor is én szórakoztattam az ott lévő társaságot. Pista kérdezte, mivel foglalkozom, mert ez hihetetlen, amit ott előadok. Az Állami Déryné Színházban dolgoztam, akkor még nem nagyon ismertek.

Pista szólt Berényi Gábornak, a Játékszín igazgatójának, hogy próbáljon ki egy kisebb szerepben. Egy gyerekdarabban mutatkoztam be, utána rendezte Pista a Hippolyt, a lakájt, ahol neves színészek között játszottam. Innentől kezdve egyenes utam volt a pályán. Sok rendezővel dolgoztam, de Pistával a legtöbbet. Ez nemcsak munkakapcsolat, de szoros, mély barátság is kettőnk között” – mesélte 2012-ben a Veol.hu-nak.

Mágnás Miska (részlet)

Játszott Molnár Ferenc, Szomory Dezső, Szép Ernő darabjaiban, de legismertebb színpadi szerepe a Mágnás Miska címszerepe lett, amit egészen 2010-ig játszott az Operettszínházban. Súlyosbodó betegsége miatt kellett átadnia a szerepet. Gyakran beszélt arról, hogy hiába van mögötte évtizedes színpadi rutin, mindig ugyanúgy izgul a fellépések előtt. Neki a kétszázötvenedik Hippolyt-előadás ugyanolyan feszültséggel járt, mint az első.

Oli úr, a meleg fodrász

1990-ig már több mint egy tucat tévé- és mozifilmben szerepelt (többek között a Linda című tévésorozat pár részében), de országos ismertséget mégis azzal szerzett, hogy bekerült a Szomszédok című tévésorozatba, ahol 77 részen át alakította Olit, a meleg fodrászt. Ez volt az első alkalom, hogy egy meleg karakter népszerű lett Magyarországon, Oli ugyanis a közönség egyik legnagyobb kedvencévé vált a szereplők közül. Bajor későbbi önálló estjének címe, a Csóközön is Oli szavajárása volt a sorozatban. Szintén a kilencvenes években lett állandó szereplője a Rádiókabarénak, híres száma volt az Én, a Gyula, meg az Ottó, a Tóth Ottó.

A Szomszédokban aratott sikere után folyamatosan tévézett, játszott a 7-es csatorna, majd a Pasik! című sorozatokban. Emellett Bajor-show címmel egy ideig saját műsora is volt. A legsikeresebb tévés szerepése az RTL Klub (majd később az RTL II) heti talkshow-jához, a Heti heteshez kapcsolódott. Bajor az alapcsapat tagja volt többek között Hernádi Judit, Gálvölgyi János, Farkasházy Tivadar és Verebes István mellett.

„Tudja miért olyan sikeres a Heti hetes? Mert ismert emberek beszélgetnek. Beszélgetnek. Ma olyan, hogy beszélgetnek emberek, nos ilyen nincs. Egyszerűen nem ülnek le, nem találkoznak. Ezeréves jó barátok, akik soha nem vesznek össze. Egész egyszerűen öt percük nincs erre, mert rohannak a megélhetés után, teljesen őrült módon” – nyilatkozta a műsor sikeréről. Az életpályát bemutató Velvet-cikket itt olvashatja >>

A Heti hetesben állandóan vicceltek a színész alkoholproblémájával, amiről egyébként máshol is őszintén beszélt. „Igen, időnként iszom. Álságos lenne azt mondani, hogy nem, pláne egy ilyen szakmában, ahol mindennap névnapot, születésnapot, meg ilyen-olyan jubileumot ünnepelünk. A régi nagy színészkollégák is állandóan ittak, csak mindig letagadták. Soha nem felejtem el, amikor hosszú évekkel ezelőtt az akkori Népszínházban megkérdezte tőlem valaki, hogy engem mi érdekel a leginkább a színházból. Azt válaszoltam, hogy a büfé, meg a pénztár. Én voltam az első Magyarországon, aki ezt be merte vállalni. Kaptam is érte egy fegyelmit” – mesélte

Kabos Gyula nyomdokán

Mozifilmekben is láthattuk, játszott például a Meseautó 2000-es és az Egy szoknya, egy nadrág 2005-ös változatában. A Meseautóban azt a szerepet játszotta, amit az eredeti filmben Kabos Gyula alakított. A Karinthy Színházban szintén Kabos Gyula szerepét játszotta a Lovagias ügy című előadásban.

Egészségi problémái 2009 tavaszán kezdődtek, amikor eltört a bokája, és a felépülése sokkal lassabban haladt, mint amire számított. Nem tudott tévézni, és az operettbeli előadásait is le kellett mondania. „Olyan sok baj ért az életben egymás után hirtelen, ami tényleg egy életre is sok, nemhogy ilyen rövid idő alatt. Őszintén meg kell, mondjam: nem tudtam mit kezdeni ezzel a dologgal. Amúgy is hajlamos vagyok ősszel ilyen depresszív viselkedésre" – mesélte az RTL Klubnak, hozzátéve, hogy semmi probléma nem lett volna, ha tud dolgozni. „Akkor nincs ez a válság. Arról tényleg nem tehetek, hogy kifordul a bokám. Ilyen soha nem fordult elő még velem, csak most. Fél év kiesett.”

Meseautó -előzetes

2011 elején ismét kórházba került, kimerültség miatt, aztán kiderült, hogy vérnyomásproblémái vannak. Egy hónapig pihent, aztán visszatért a Heti hetesbe és a színpadra is. Tavaly megint beteg lett, 2014 elején ismét kórházba került, kiderült, hogy agydaganata van. Kínába is elutazott gyógykezelésre, de végül az ottani orvosok mégsem kezelték. Egy hónapja kórházba kellett szállítani, mert kiszáradás fenyegette, azóta viszont mintha valami megváltozott volna körülötte. A halálhír a hosszú betegség ellenére mégis váratlan volt, hiszen még szerda reggel is arról szóltak a hírek, hogy jobban van, de a gyógyuláshoz nyugalomra és továbbra is csendre van szüksége. 57 évet élt. 

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport