A színikritikusok Pintér Bélát imádják

2014.09.22. 08:46 Módosítva: 2014.09.22. 08:46
A Pintér Béla és Társulata Titkaink című produkciója kapta a legjobb előadásnak járó elismerést a Színházi Kritikusok Céhének vasárnapi díjátadóján. A kritikusok az előző évad legkiemelkedőbb teljesítményeit jutalmazták.

Ez társulatunk talán eddigi legnagyobb elismerése

- mondta Pintér Béla író, rendező, színész a díjátadón, de azt is megemlítette, hogy nem ez az első alkalom, hogy független színház nyerte el a legjobb előadás díját: a Krétakör is megkapta a Siráj című produkcióért. Pintér a Titkainkért a legjobb új magyar dráma díját is megkapta a kritikusoktól.

A 34. alkalommal kiosztott díjakra a kritikusok céhének tagsága legalább évi kilencven premier megtekintése után voksolhattak. Idén huszonhárman adták le szavazatukat. A Színikritikusok Díját a legtöbb szavazatot kapó művész, illetve produkció vihette haza. A gála keretében 15 kategóriában hirdettek győztest, az díjakért a kategóriák mindegyikében három jelölt volt versenyben.

Egy kategóriában már korábban odaítélték a díjat: a színikritikusok negyedik alkalommal adományoztak életműdíjat, idén Fodor Tamás rendező, színésznek. Fodor Tamás lett a legjobb férfi főszereplő a Vádli Alkalmi Színházi Társulás, a Füge Produkció és a Szkéné Színház I. Erzsébet című előadásában való játékáért.

A legjobb női főszereplőnek Szandtner Annát választották az Örkény Színház Stuart Mária című előadásának címszerepéért. A legjobb rendezőt is az Örkény Színház adta, a Hamlet színpadra állításáért kapta Bagossy László. Horváth Csaba Irtás című rendezése (Forte Társulat és a Szkéné Színház produkciója) lett a legjobb független színházi előadás, a Centrál Színház Bozsik Yvette rendezte Chicago című előadása pedig a legjobb zenés/szórakoztató előadás.

A díjazottak teljes listája itt olvasható.