Őszi legyek előfordulhatnak!

2014.10.03. 16:55
Itt a hétvége, és még tart a vénasszonyok nyara is, úgyhogy semmi okunk, hogy a négy fal között töltsük az előttünk álló két napot. Puszik, bugyik, Bono és Beethoven, pingvinek, kolbász, Jay Z és Beyoncé – valahogy így fest a mostani hétvége. Programajánlónkat olvassák.

Gospel’s not dead! (péntek)

Mint korábban írtuk, Bonót egyszer már kiakasztotta a brit Discharge, akik lassan negyven éve húzzák a hardcore punkot. A U2 frontemberét az bőszítette fel, hogy az előttük fellépő zenekar énekese, Kelvin Morris a koncertjük közben hányta le a színpadot. Hogy hasonlóra is sor kerül-e majd a Discharge budapesti koncertjén, azt nem tudjuk, azt viszont igen, hogy az ő előzenekaruk a magyar Kretens lesz. Péntek, 20:00, Club 202 Live Music Hall (Budapest, XI. kerület, Fehérvári út 202.)

Tovább folytatódik a UH Fesztivál is, amelynek hatodik napján a svéd underground egyik meghatározó figurája, Dungeon Acid, a faragatlan tánczenét játszó Wilhelm Bras, és Lorenzo Senni lép majd fel, aki a kilencvenes évek euforikus elektronikus tánczenéjét és rave kultúráját szedi darabokra. Előttük és utánuk dj-szettek fokozzák a hangulatot. Péntek, 23:00, Toldi klub (Budapest, V. kerület, Bajcsy-Zsilinszky út 36-38.)

Megelégelték a fehér műfajok dominanciáját, ezért a fekete popzene hat évtizedét idézik meg a Black Celebration szervezői. "A soultól az R&B-ig, Diana Rosstól Beyoncéig, a diszkótól a garázsig, Marvin Gaye-től Jay Z-ig és a Temptationstől az Outkastig" – írják az egyébként nem néger lemezlovasok. Gospel’s not dead! Péntek, 21:00, Beat on the Brat (Budapest, VII. kerület, Nyár utca 20.)

Hatéves lett a tréfás nevű Csendes Létterem, az ünnep apropóján pedig a Soul Cure két rezidense, DJ Gandharva és Von Yodi pakolja majd a bíteket, miközben a Dokkerman and the Turkeying Fellaz zenekarból ismert Fatime Songoro szaxofonozik majd rá a számokra. Péntek, 20:00 – 23:00, Csendes Létterem (Budapest, V. kerület, Ferenczy István u. 5.)

Agyvitaminok és lábujjzsonglőrök (szombat)

Anthony Burgess nagyszerű könyve és az abból készült, szintén kiváló film előtt tiszteleg a Gépnarancs Party. A mésztó ezúttal új helyszínen, a nemrég nyílt Kis Á-ban jelentkezik majd, ahol nemcsak a díszletek emlékeztetnek majd a történet látványvilágára, hanem akár tejalapú koktélokat is lehet kóstolgatni. A buli pontban nyolckor, a halhatatlan Ludwig van Beethoven IX. szimfóniájával indul majd. Szombat, 20:00, Kis Á (Budapest, V. kerület, Irányi utca 25.)

Szombat éjszakára a bootlegek és mashupok berlini kishercegét, Stefan Biniakot hozza el a PRLMNT, aki felülemelkedve a műfaji kliséken és kötöttségeken, bátran és szabadon nyúl hozzá a legkülönbözőbb előadók számaihoz, hogy aztán a saját ízlése szerint formálja őket. Magyar oldalról Lofti Begi, Blatti, Candyman és GRGFR fokozza a hangulatot. Szombat, 22:00, PRLMNT (Budapest, VI. kerület, Teréz körút 62.)

Közérzetjavító zenéket, klarinétot és agyvitaminokat ígér az Őszi Légy Fesztivál. Fellép az Index dalversenyén, A Számban remekül szereplő Szabó Benedek és a Galaxisok, valamint néhány alternatív legenda, mint a Sajnos Batár, az Üllői Úti Fuck, a Nemulass, illetve az örmény származású Wattican Punk Ballet is. A szervezők szerint a fesztiválon pingvinek és lábujjzsonglőrök biztosan nem lesznek, őszi legyek azonban előfordulhatnak. Szombat, 20:20, Dürer kert (Budapest, XIV. kerület, Ajtósi Dürer sor 19-21.)

Jótékonysági estet tartanak az egymást átfedő tagságú Csókolom és Puszi zenekarok, akik régi barátjukon, Lovasi Eszteren segítenek majd. Eszter a nyáron leégett Andrássy úti palotában lakott, történetével mi is foglalkoztunk. "Oda lett minden. A könyvek, fényképek, bugyi, fridzsider... Már lángokban állt a tető, mikor két macskájával és a mobiljával menekült a ropogó gerendák közt az utcára" – írják a jószándékú zenészek, akik dalaikkal most segíteni szeretnének. Szombat, 21:00, Corvintető (Budapest, VIII. kerület, Blaha Lujza tér 1-2.)

Sok szív együtt (vasárnap)

Több mint négyszázféle párlattal, kolbásszal, sajtokkal és más kézműves húskészítményekkel várja vendégeit a budavári Pálinka- és Kolbászfesztivál. Az esemény vendégitala a viszki lesz, de a pazar ételeken és italokon túl még koncertek is fokozzák a hangulatot. Fellép például az Ocho Macho, a Skafunderz, valamint a Maszkura és a tücsökraj. Péntektől vasárnapig, Budavári Palota (Budapest, I. kerület)

Idén már másodszor jelentkezik a szombattól csütörtökig tartó Japán filmhét. Az őszi válogatás két fő témát érint, a katasztrófák feldolgozását, valamint a fiatalságot mint a mai japán társadalom tükrét és jövőjét. A játékfimek mellett több dokumentumfilmet is bemutatnak majd, amiket eredeti nyelven, angol felirattal vetítenek majd. Vasárnap a Sok szív együtt és A rózsaszín égbe című mozikat lehet majd megtekinteni. Szombattól csütörtökig, Toldi mozi (Budapest, V. kerület, Bajcsy-Zsilinszky út 36-38.)