Koronavírus adatok

2021. dec. 03.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Barbara, Borbála
-6 °C
4 °C

Elárverezik a teljes Radnóti-hagyatékot

2014.11.17. 12:09

Gyarmati Fanni hetven éven át őrizte Radnóti Miklós személyes tárgyait és könyveit, halála után azonban úgy tűnik, a teljes hagyatékot elárverezik. Gyarmati Fanni sosem költözött el a Pozsonyi úti lakásból, amelyben Radnótival együtt éltek, itt őrzött mindent 102 éves korában bekövetkezett haláláig. Ezért is tűnik furcsának, hogy a hetven éven keresztül megőrzött tárgyakat és könyveket most elárverezik; sokan arra számítottak, emlékmúzeum lesz a lakásban.

120pim foto 3510 radnoti

Bors szerint november elején Szegeden, a Dekameron Antikváriumban már volt egy aukció, amelyen Radnóti könyvtárának 26 kötetét árverezték. December 5-én újabb aukció lesz, ezúttal a budapesti Központi Antikváriumban, ahol 28 kötet kerül kalapácsa alá. A Blikk úgy tudja, többségében a költőnek és feleségének dedikált művekről van szó, többek között Zelk Zoltántól és Pilinszkytől, a legmagasabb kikiáltási ár 400 ezer forint. Az antikváriumban azt nyilatkozták, úgy tudják, Gyarmati Fanni – mivel gyereke nem volt – egy gyűjtőre hagyott mindent, és ő adja el a könyveket.

Gyarmati Fanni Radnóti kéziratait még régebben a Magyar Tudományos Akadémiának ajándékozta, a lakás bútorait pedig a XIII. kerületi önkormányzatra hagyta. Az önkormányzat úgy nyilatkozott, a bútorokat restaurálják, és kiállítják a művelődési központban, de a lakás sorsáról az örökös dönt.