Melyik az év legjobb épülete? Dinoszaurusz vs csokitorta

2014.11.26. 23:00

Ahogy tíz éve mindig, olvasóink ismét eldönthetik, melyik épület volt a legjobb idén, melyik kapja a Média Építészeti Díját. A feladat nem könnyű, mert az előzsűri egy dinoszaurusztojást is beválogatott a listába. Ha nem retten meg a feladattól, görgessen végig a legjobb tíz épületen, és a kedvenceinek adjon magas pontszámot. Eredményhirdetés csütörtök este az Uránia moziban.

A producer vityillója

A menő filmproducernek van egy háza Los Angelesben, az előírásos, fényűző, minimalista stílusban. De a menő filmproducer nem csak a partikat, luxuskocsikat, és nagy befektetéseket szereti. Szívesen elüldögél egy kis tó partján, horgászik, olcsó sört iszik, majd este mackóban és papucsban visszaslattyog a vityillójába.

A producer vityillója egyszerű anyagokból van, natúr deszkákból, és csak a formája idézi a Los Angeles-i főhadiszállását. Hogy ne tévedjen el teljesen, a két oldalról nyílt dobozkonstrukcióban faltól falig üvegkocka a nappalija, ahol drága, de egyszerű dizájnszékeken ülve gondolkodhat el az élet egyszerűségén.

Ha Ön is producer, vagy lenne, erre kell szavaznia.

Építészek: Tóth László, Papp László és Schalling Frigyes

A vívók menedéke

A Vasasnak nem volt szerencséje azzal, hogy éppen nem futballstadionra volt szüksége, hanem egyszerű sportcsarnokra. A könnyűszerkezetes épület jelzi a látogatónak, hogy az építészeknek fokozottan kellett figyelniük a költségvetésre. Mindez azonban szerencse is lehet, mert innentől a kreativitására támaszkodva kell megmutatni, hogy nem a foci az egyetlen értékes sportág. A terv egyetlen, hatásos ötlettel teszi a hangár rideg formáját izgalmas épületté. A régi üzemépületekben alkalmazott fűrészes bevilágító tetőt a kortárs építészek az épület oldalára vitték le. Az üveg hasítékok kívülről figyelemfelkeltőek, belülről viszont szinte szakrális hangulatot keltenek: templomi fénypászmákkal teszik emelkedetté a teret, gondolom azért, hogy a vívók is érezzék, ők is számítanak a Világegyetemben.

Ha úgy érzi, hogy az égiek fénye több sportágat is megillet, szavazzon ide.

Építész: Kendik Géza

Dinoszaurusz került a gépezetbe

Az előválogató zsűri különös humorérzékét dicséri, hogy idén az épületek közé beválogatta a 4-es metrót. Nem egy megállót, hanem a teljes vonalat, mind a 10 megállóval, amelyeket más építészek, és más stílusban terveztek. Mi sem tudjuk, vajon mire gondoltak a szaktekintélyek: átlagot vonunk a megállókból? Vagy az egész létesítményt, mint metrót kellene értékelnünk? Ez azonban nem építészet. Meg különben is: a 4-es metró, mint tömegközlekedési eszköz, katasztrófa, hiszen ennyi pénzből hasznosabb közlekedési fejlesztéseket lehetett volna lebonyolítani.

Ha szereti összehasonlítani az almát a dinoszaurusszal, akkor most lehetősége van rá.

Építészek: Erő Zoltán, Csapó Balázs, Dévényi Tamás DLA, Dajka Péter, Gelesz András, Antal Máté, Brückner Dóra, Kosztolányi Zsolt, Varga Péter István DLA, Dékány Tibor, Finta Sándor, Hatvani Ádám, Vadász Orsolya

Ipari esztétika

Első pillanatban úgy tűnik, hogy a régi ipari épületek felújításánál a kulcsfeladat, hogy az ember találjon magának egy ilyet. Az üzemépületek minimalizmusa, a téglafalak, tetőbevilágítók ugyanis magukban hordozzák azt a természetes szépséget, amelyre a jelek szerint különösen fogékony a 21. századi ember. A sikerhez azonban még egy erény szükséges, ahogy ez a kétszárnyú, Aldivá alakított üzemcsarnok is bizonyítja. Az az emberfeletti önmegtartóztatás, hogy az építész ne nagyon akarjon hozzárakni letisztult formákhoz.

Az építész itt szerencsére megelégedett azzal, hogy apró jelekkel emelje ki a hangár erényeit: az üvegfelületeket kijjebb hozta, így téve hangsúlyossá azokat. A legfontosabb munka mégis az volt, hogy elbontották a nyolcvanas évek borzalmas ráépítéseit.

Ha az egyszerűség Ön szerint is szép, erre ad magas pontszámot.

Építész: Kendik Géza

Ízléskísérlet gyerekekkel

Érdekes kísérlet zajlik Pilis városban, ahol arra keresik a választ, hogy jobb ízlésű emberekké fejlődnek azok, akik gyerekkorukban színvonalas építészeti környezetben bújócskáznak, kidobósoznak, és Barbie-znak.

A kísérlet helyszíne a kortárs téglaépítészet összes ismert, és szeretett jegyét felvonultató óvoda-bölcsőde. A kísérletvezetők napi több órában vetik alá a gyerekeket a letisztult téglafalak, a lőrésszerű ablaknyílások, és a látszóbeton látványának. A teljes hatás kedvéért az épület apró részleteit is kidolgozták, így a téglákba elszórtan vicces ábrákat véstek, és odafigyeltek arra is, hogy az épület egyszerre legyen nyitott, a nagy üvegfelületekkel, de kinyúló karjaival védje a kinn játszókat. Az eredmények 20 év múlva várhatók.

Ha Ön is szeret gyerekekkel kísérletezni, nyilván erre szavaz.

Építészek: Ilyés Marianna, Pölös István

Japánok magyar tájban

Azt gondolnánk, hogy a ház formájú házból már csak akkor lehet újat kihozni, ha mindenféle meglepő struktúrával egészítjük ki az épületet. Ez a pilisi ház azonban pont az ellenkezővel ér el hatást. Addig csupaszítja a struktúrát, amíg nem marad más, csak a forma ereje. A burkolatlan téglafalak, a síkba hozott nagy ablakok egyszerűségét csak a homlokzat mögötti tornác pörgeti meg finoman. A homlokzat négyszögletes kerete, a dísztelen formák, a belső tér egyszerűsége egyértelművé teszi, hogy egy zenbuddhista japán család újíttatott fel magának egy parasztházat.

Építészek: Földes László (nem rokona a cikkszerzőnek) Sónicz Péter

Látszóbeton alázata

Sajátos ellentmondás, hogy miközben a nagypolitika erőszakkal tolja le az emberek torkán a keresztényinek gondolt dogmákat, addig a kereszténységet főfoglalkozásként űzők képesek arra a józan gondolkodásra, amelynek építészeti megjelenítése ez az épület. A betonkocka egy látogatóbejárat, amelyen keresztül a pannonhalmi bencés főapátság közelíthető meg.

Hosszasan lehetne írni a kortárs anyaghasználatról, az egyszerűségről, arról, hogy az épület nem akarja mímelni a múltat. De egyszerűbb ha a megrendelő szóhasználatával annyit írunk: alázat.

Czigány Tamás, Páll Anikó, Tóth Györgyi

Nem kell elkényeztetni

A régi raktár kiegészítésével épült óvoda elsőre nyomasztó tömegével, és kissé szétfolyó formáival tűnik fel. Az építészek ezt próbálták enyhíteni a sárga és a fehér szín kevéerésével, és a szertelen ablakkiosztással. Az óvoda tiszta tereivel, határozott formáival nem ringatja ábrándokba a gyereket, hanem felkészíti arra, hogy az élet azért kemény, kissé rideg hely, ahol néha azért találni meghitt zugokat.

Realista olvasóink tudják, mire kell szavazniuk.

Építészek: Pölös István, Ilyés Marianna (NÁNA Építész Stúdió Cegléd), Álmosdi Árpád, Csendes Monika (Ártér Építészműterem)

Szőlőben feloldva

A boros épületeknél már nem meglepő, hogy a tervezők tradicionális formákból szerkesztenek letisztult, kortárs épületeket. Az egri borvidéken épült konstrukció megkapó eleme, hogy a funkciók nem egyetlen épületben kaptak helyet, hanem elszórtan a szőlősben.

A három ház, a deszkákból emelt kilátó, a natúr fával kerített medence, és a nyitott pavilon így megmaradhatnak apró épületeknek, amelyek illeszkednek a tájba, nem uralkodnak azon. A természet magukban az épületekben is megjelenik: a falakat vagy a helyi tufakő morzsalékával dúsított, döngölt földbetonból húzták fel, vagy fából építették. Így még az olyan kellemkedő megoldások is megengedhetőek, mint a vödörből fabrikált, álnépi lámpák.

De nem csak a házak illeszkednek a környezetbe. Azzal, hogy az építmények látótávolságban állnak, szinte keverednek a szőlőtőkékkel, és harmóniába kerül az épített és a természetes környezet.

A bukolikus idillt kedvelők itt gyűjtik szavazataikat.

Építészek: Gereben Péter, Marián Balázs

Űrbolt

Ön szerint a Star Trek legénysége mit csinál, ha hirtelen nassolna a hosszú űrutazások közepette, egy kiadós űrkaland után meginna egy pohár bort, esetleg felvágottal és kovászos uborkával vendégelne meg egy betoppanó űrlényt? Nyilván nem csak bemegy a raktárba, és leakasztja ami kell. Az Enterprise-on nincs kommunizmus. Az űrutas elballag az űrboltba, ami pont úgy néz ki, mint a képeinken.

Ha volt már része űrvásárlásban, és hiányzik az élmény, a MOM parkban épült Sparra szavaz.

Építész tervezők: Erdélyi Linda, Dobos András, Korényi Balázs és Gáspár Virág Anna
  • Tippek
  • Lakáshitel