Na most képzeld el, hogy nincs hol laknod!

2014.12.04. 10:44

16 évesen nem gondoltam volna, hogy mára nem lesz hol laknom.

és

Mindenkinek joga van a magánélethez, nem?

és

Megvédjük a családokat?

és ezekhez hasonló szlogenekkel és feliratokkal ellátott plakátok lepték el Budapest belvárosát, egészen pontosan a Rákóczi út nagy részét. A hatalmas poszterek a hajléktalanságra, a szegénységre és a lakhatási problémákra hívják fel a figyelmet és a Krétakör Szabadiskola középiskolás diákjainak munkái, ők voltak a tervezői és a kivitelezői is. A kampány koronájaként egy 12 méter széles óriásplakát került a Rákóczi téri metróállomás épületére.

A Krétakör még 2013-ban indította a Szabadiskolát, a saját szavaik szerint „közéleti aktivizáló programot”, aminek a célja az, hogy a középiskolások számára érdekessé tegye a közéleti és társadalmi kérdéseket. A Szabadiskola arra ösztönzi a diákokat, hogy ismerjék meg a saját és környező közösségeiket, alakítsanak ki álláspontot, és találjanak kreatív formát a véleményük kifejtéséhez.

A Szabadiskola második évfolyama a Goethe Intézettel együttműködve berlini és miskolci diákokkal együttműködve az otthon fogalmához kötődő problémákat vizsgálták, ennek a lezárása lesz a december 6-i Fiatalok. Társadalom. Részvétel. című ingyenes, regisztrációhoz kötött konferencia, ahol a diákok bemutatják a kutatásuk eredményeit.

Ez nem az első alkalom, hogy a Krétakör egyik napról a másikra birtokba veszi a belváros falfelületeit, tavaly a Korrupció című előadását promózta a társulat hatalmas, grimaszoló Koós Jánosokkal. Gulyás Márton a Krétakörtől elmondta az Indexnek, hogy ez is egy gerillakampány, de vállalják a felelősséget érte.