Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Pattanj popóra!

2014.12.19. 16:45
A karácsony előtti hétvégén sem áll meg az élet a bulinegyedben, sőt, ha akarunk, igazán nagyot mehetünk ezalatt a pár nap alatt is. Savaseső, zévbulija, csöcsök, cicák, genyák, vámpírok – ilyesmikre lehet számítani az év legrövidebb napjain. Az Index programajánlóját olvassák.

Vámpírok és cicák (péntek)

Az év három legrövidebb napján a Rövidfilmek Világnapját Magyarországra is elhozza a kisfilmekre szakosodott Daazo.com és a Budapesti Francia Intézet. Nem véletlenül: a rendezvény három éve, épp Franciaországból indult, majd később több ország is csatlakozott hozzá. A vetítések több helyszínen zajlanak, például a Kolorban, a Müsziben, a Téli kertemben és a trafóban. Péntektől vasárnapig, több helyszínen

A bécsi Simonlebon nem most jön át először határon, a kilencvenes évek második felétől járja Európát eklektikus szettjeivel, amelyekben diszkót, klasszikus house-t, technót és dubot is kever. Emellett pedig a Luv Shack Records feje is egyben, így jóeséllyel a saját kiadója terméseiből is csemegéz majd. Péntek, 22:00, Room 8 (Budapest, VI. kerület, Király utca 8., Central Passage)

Vámpírok és macskák bálja néven karácsonyi beöltözős bulit szervez Péterfy Bori és a Love Band. A koncert során vendégszerepel majd Papp Szabi a Supernemből és Minda Endre a Hangmásból. Az előzenekar az Index és a Love Band által is nagyon kedvelt Szabó Benedek és a Galaxisok lesznek. Péntek, 20:00,  Barba Negra music Club (Budapest, XI. kerület, Prielle Kornélia utca 4.)

A Recorder magazin az egyik legizgalmasabb magyar koncertzenekarként jegyzi a Buster Keaton )UK( nevű duót, akik az idei év utolsó fellépését adják majd. A csapat egyébként szívesen viccelődik: "A zenészek kellemes karácsonyi hangulatot fognak árasztani magukból. Koncert után lehetőség nyílik az előadóművészekkel való beszélgetésre" – ilyeneket írnak magukról. Utána karácsonyi rockbuli is lesz. Péntek, 20:35, Beat on the Brat (Budapest, VII. kerület, Nyár utca 20.)

Lobognak a nagy csöcsök (szombat)

A frissen nyílt Tesla valóságos karácsonyi ajándékként hozza el az Ott. néven alkotó brit elektro-dub mágust, Otteran Langrellt. Dolgozott már Brian Enóval, a The Orbbal, valamint Sinéad O’Connorral is, és nem egyszer jár már Magyarországon: lépett már fel a Hajón és több ozorás élménye is van. Magyar oldalról Tsubi és Gorgo zenél majd. Szombat, 23:00, Tesla (Budapest, Kazinczy utca 21. / C)

Tízéves lett hazánk első és egyetlen homoszexuális posztpunkzenekara, a Népi Papa és a Haverok. Az évente csupán pár alkalommal koncertező házibuli-alakulat születésnapi bulival emlékezik vissza a mögötte álló évtizedre, egész biztosan felcsendülnek majd az Urulógus, a Szivárvány forradalom, a Pattanj popóra és a Lobognak a nagy csöcsök című dalok is. Szombat, 22:00, Kuplung (Budapest, VI. kerület, Király utca 46.)

Bár mikulás alkalmából biztosan fényesre suvickoltuk, most végre igazán bemocskolhatjuk az acélbetétes és egyéb bakancsainkat, hiszen a Dürerben két teremben is zajlik majd a Nagy Karácsonyi Punkünnep. Fellépnek többek között a Hétköznapi Csalódások (velük korábban interjúztunk is), a Genyák, a Fegyelmező Részleg, a Prosectura, a Böiler és a Derkovbois is. Szombat, 17:30, Dürer kert (Budapest, XIV. kerület, Ajtósi Dürer sor 19-21.)

Újabb karácsonyi acidpartival tér vissza az immár 13 éve létező Syrup, akik a "zévbuliját", valamint csupa móka és kacagást ígérnek. "Drága Isten arra kérlek, savaseső hulljon nékem, savaseső a virágos réten, savaseső a szép kis házra, savaseső a családomra, jaj, ha meghalok" – írta egy vicces kedvű lány az esemény Facebook-oldalára. Szombat, 22:00, Kontra Klub (Budapest, IX. kerület,  Liliom utca 41.)

A számat figyeld! (vasárnap)

Jacques Audiard vadromantikus mozija, A számat figyeld két mellőzött, magányos emberről szól: Paul munkát kereső hajléktalan, aki frissen szabadult a sittről, Carla pedig nagyothalló, suta, irodai dolgozó, akivel kollegái csak szórakoznak. Rövidesen egymásra találnak, elesettségükből pedig félelmetes fegyvert kovácsolnak. A film hat Césart is bezsebelt, ami a francia Oscarnak felel meg, vasárnap este pedig a Kolorban vetítik. Vasárnap, 19:00, Kolor (Budapest, VII. kerület, Király utca 13.)

A hét utolsó napján a legszomorúbb magyar énekes-dalszerző, Kristóf Norbert is koncertezik. Fellép vele Cz.K. Sebo is, aki ugyancsak magyar, de angolul énekel ő is. "Amit fontos tudni, hogy a koncert HALK és CSENDES, ami azt jelenti hogy a nézőtéren tartani kellene a csend dolgot, hogy tudjak suttogni a mikrofonba, ahogy ilyenkor egy darab gitár és ének segítségével szoktam. Szerencsére a GMK klub kétszintes, úgyhogy aki úgy érzi elege van a csendből, és kiadná azt, ami benne ragadt az elmúlt évben, az a felső emeleten megteheti!" – üzeni a zenész, úgyhogy kéretik a koncerttermen kívül pofázni. Vasárnap, 21:00, GMK (Budapest, VII. kerület, Király utca 13.)