Elvis és a pörgős szoknyák

2015.01.09. 17:07
Nyolcvanadik születésnapját ünnepelné Elvis Presley, de nemcsak miatta éri majd meg bevenni az éjszakát. Ezen a hétvégén a karibi ritmusoké, a Justin Bieber-rajongóké, és a punk nagymamáké lesz a főszerep. Hétvégi programajánlónkat olvassák.

Nők, nők, nők (péntek)

A felelőtlen újévi fogadalmak tudatos megszegésére készül a Lost in Budapest Bar Fogadalomtörő bulija. "Az új évi fogadalmak során általában sikerül valami olyan célt magunk elé tűzni, amiről pontosan tudjuk, hogy hamar megszegésre kerül. A jó fogadalmak szilárd elhatározásból születnek, de ha a tiéd nem az, épp itt az ideje túllépni a tavalyi hülyeségeken" – üzenik a házigazdák, akik többek között akciós abszinttal is csalogatnak. Péntek, 20:00,  Lost in Budapest (Budapest, VI. kerület, Dessewffy utca 30.)

Idei éve első buliját Budapesten adja a berlini Moomin, aki csak egyszerű zenerajongóként hivatkozik magára, de varázslatosan naturalista house zenéivel bizonyára jóval több annál. Azt mondják, ő az az előadó, akinek zenéit bárhol, bármikor, bármilyen élethelyzetben meg lehet hallgatni. A magyar főváros után először Tel Avivba, majd többek között Párizsba, Stuttgartba, Nizzába és végül Berlinbe utazik tovább. Péntek, 23:00, LÄRM (Budapest, VII. kerület, Akácfa utca 51., első emelet)

Nők, nők, nők. Femme Fatale név alatt a zenetörténet legkarakteresebb női előadói előtt tiszteleg a Pesti Séta. A huszadik század közepétől egészen napjainkig szelektálnak majd a legklasszabb csajok és énekesnők számai közül. Lesz Nancy Sinatra, Janis Joplin, Dusty Springfield, a punk nagymamájaként emlegetett Patti Smith, a nemrég nálunk koncertező Blondie, és a Szigetet is megjárt Sonic Youth Kim Gordonnal. Péntek, 22:00, Vittula (Budapest, VII. kerület, kertész utca 4.)

A Nightdrive ezúttal arra kért fel néhány hazai előadót, hogy mutassák meg, hogyan is zajlik a hálószoba-producerkedés élőben a színpadon. A felkérésnek az általunk is nagyon kedvelt Zomblaze és Iamyank, a mangafunk álarcos harcosa, AiwA, a Silf duó, Slow, valamint az ifjú Route 8 tesz majd eleget. Péntek, 23:00, Toldi Klub (Budapest, V. kerület, Bajcsy-Zsilinszky út 36-38.)

Ibizai trubadúrpop (szombat)

Csütörtökön ünnepelte volna nyolcvanadik születésnapját Elvis Presley, ezt ünnepli most az összes rajongó szerte a világon. Budapesten a Magyar Elvis Klub tart megemlékezést, amelyen három zenekar, a Király három rajongója koncertezik majd: Elvis dalait az Ed Philips and the Memphis Patrol, a Flying Times és a Chevromandala Transit Ride adja majd elő. "Pörögnek a lemezek és a szoknyák, fotókról néz szemünkbe az ünnepelt, és koccintunk arra az ikonra, aki ha nem lép be 1954 nyarán a Sun Studio ajtaján, biztosan másképpen alakul a könnyűzene története" – írják a szervezők. Születésnapi köszöntőt B. Tóth László mond majd. Szombat, 19:00, New Orleans Music Pub & Restaurant (Budapest, VI. kerület, Lovag utca 5.)

Olaszországból érkezik és karibi ritmusokkal megspékelt, indie rockba oltott világzenét játszik majd a Boxerin Club, akik annyira frissek, hogy Aloha Krakatoa című debütlemezüket csak november második felében adták ki. Korábban olyan zenekarok előtt léphettek már fel, mint a Calexico, a Mogwai, a Tune-Yards vagy épp a Crystal Fighters. Játszik még a koszos orgonát és hergelő basszusokat ígérő Spacetaxi, valamint a melankolikus trubadúrpopban utazó Stickfigures is. Szombat, 20:30, RoHAM Bar (Budapest, VII. kerület, Dohány utca 22.)

Berlin és Szentpétervár után Budapesten is elindul a minőségi elektronikus zenére szakosodott Together In The Dark sorozat. Az olasz Luigi Rossi azonos nevű rádióműsora idővel partisorozattá nőtte ki magát, amely a mainstreamen kívül eső, sötétben rejtőzködő elektronikára fókuszált. A budapesti nyitóesten rajta kívül fellép még a szintén rádiózó, skót Chryophase is, valamint több fiatal magyar művész is. Szombat, 22:00, Kolor (Budapest, VII. kerület, Király utca 13.)

Iránban született, dán állampolgár, otthonának mégis Ibizát nevezi Nima Gorji, aki lenyűgöző mixtechnikáját a Toldiban bizonyítja majd. Közben a brit Soft Rocks a LÄRM-ben zajong majd, ők a korai, nyers house-t keverik a hatvanas évek pszichedelikus rockjával és a hetvenes évek afrodiszkójával. Szombat, 23:00, Toldi Klub (Budapest, V. kerület, Bajcsy-Zsilinszky út 36-38.)

Justin Bieber vs. Johann Sebastian Bach (vasárnap)

Kevés annyira gyűlölt figura van a mindenkori popzenében, mint Justin Bieber, akit egyszer még Orlando Bloom is meglegyintett féktelen dühében. Akadnak azonban olyanok is, akik példaképként tekintenek rá: ilyen például az X-Fatkorban is feltűnt Szűcs Randy, aki a BackStage Pubban tiszteleg legnagyobb kedvence előtt. Vasárnap, 18:00, BackStage Pub (Budapest, VI. kerület, Városligeti fasor 44.)

Váczi Dániel, a fúvóshangszerek királya korábban Bach-variációkat fújt némafilmek alá a Kisüzemben, ahol most újrázni fog. A háziak úgy tudják, ezúttal is valami különlegességgel készül a filmek alá. Vasárnap, 20:30, Kisüzem (Budapest, VII. kerület, Kis Diófa utca 2.)