Filmfesztivál kezdődött az országban, ahol nincsenek mozik

2015.02.20. 18:12 Módosítva: 2015.02.20. 18:12

Több mint hatvan alkotást, közöttük rövidfilmeket mutatnak be a Szaúd-Arábia keleti részén fekvő Dammamban pénteken kezdődött filmfesztiválon. Szaúd-Arábiában nincsenek mozik, mégis már a második fesztivált rendezik az országban.

Az Arany Pálmát a játékfilmek, dokumentumfilmek és diák filmesek kategóriájában ítélik oda – írja az MTI.

A vahhábita királyságban az iszlám szigorúbb változatát gyakorolják, ez tiltja a mozit és az alkohol fogyasztását, Mullának azonban hét év alatt immár második alkalommal sikerült megszerveznie a fesztivált, arra hivatkozva, hogy a filmek az "élet szeretetét" dicsőítik.

Míg egyesek amiatt bírálják a filmművészetet, hogy „tönkreteheti a lelkeket”, Abdalláh al-Ejaf szaúdi rendező szerint a fesztivál hozzájárul a királyságról alkotott kedvező kép kialakításához. „Úgy vélem, szép kultúránk van, amelyet feltárhatunk a világ előtt” – mondta a rendező, aki egyben a zsűri elnöke is.

A fesztiválon keretében forgatókönyvírói, zenei és rendezői műhelyek is működnek, a térség filmes szakemberei pedig előadásokat tartanak.

A meghívottak között van a külföldön élő Haifaa al-Manszúr, az első szaúdi rendezőnő is, bár a részvételét még nem erősítették meg. Az ő Wadjda című filmje képviselte elsőként az országot a legjobb idegen nyelvű filmek kategóriájában az Oscar-díjért folyó versenyben. A számos fesztiválon sikerrel bemutatott alkotás egy kislány történetét meséli el, aki kerékpárról álmodik egy olyan országban, amely tiltja a koedukációt és korlátozza a nők jogait.

Az idei fesztivált egy önkéntesekből álló civil szervezet, a Társaság a Kultúráért és a Művészetért szervezte, szponzorok és partnerek támogatták. A vetítéseket a szervezet székházában tartják.