Orsolya
10 °C
21 °C

Bombaüzlet a közmédián blogolni

2015.03.10. 20:01

A kormány házon belül próbál új online médiabirodalmat építeni a Híradó.hu domén alatt, amihez több tematikus blog is tartozik. Ezzel kapcsolatban a cikk megjelenése előtt megkerestük az MTVA-t, akik elmondták, hogy

  • A hirado.hu felületen elhelyezett blogoknak bloggazdáik vannak, akik a felületet kezelik és felelősek annak tartalmáért.
  • A bloggazdák döntik el, hogy kik az aktuális publikálók, akiknek politikai hovatartozását nem vizsgálják.
  • Számos bloguknak van Facebook-profilja, amely biztosítja a kommentálási lehetőséget.

Arra a bloggazdák fizetésével kapcsolatos kérdésünket közérdekű adatigénylésnek minősítették és mihamarabbi tájékoztatást ígértek, ami meg is érkezett az Átlátszón. A dokumentumok szerint a különböző oldalak bloggazdái bruttó 0 és 380 ezer forint közti fizetést kapnak havonta, de a bejegyzésekért külön, meg nem nevezett díjazás is jár.

  • a kormenyközeli Századvég közvélemény-kutató cégnél dolgozó Lánczi Tamás a Mozgástér blogért bruttó 380 ezret,
  • Baranyi Márton, Prőhle Gergely, Szita Károly és a Papírbirka tanácsadó bt. bruttó 250 ezret,
  • Bunford Gerda pedig bruttó 70 ezer forintot kap havonta posztolgatásért,
  • egyedül a Terror Házát vezető Schmidt Mária az, aki ingyen vállalta a blogolgatást.

A közleményt lehozó Skoff Elza egy hosszú, egészen szürreális bejegyzést szentelt a Nagy Adatigénylésnek, amiben arra is kitérnek, hogy mennyit kereshet posztonként egy közmédiás blogger:

A mi bloggereink 15-40 ezer Ft között kapnak írásonként.

Azt egyelőre nem tudni, hogy például a Skoff Elza blogot név szerint kik szerkesztik és kapnak ezért posztonként (!!!) 15-40 ezer Ft-os díjat, hiszen egy korábbi megkeresésünkre az MTVA annyit válaszolt, hogy

A Skoff Elza blogot az MTVA munkatársai írják. A blog műfaj sajátosságai megengedik az anonimitást.

Csak hozzávetőlegesen: a hazai sajtópiaci helyzetből kiindulva 15-40 ezer Ft-ot nagyobb cikkekért, vagy oknyomozó anyagokért szoktak adni újságoknál, olyan viszont egész egyszerűen nincs, hogy valaki 40 ezer Ft-ot kapjon azért, hogy mert mondjuk beágyazott egy Youtube-videót a négysoros felvezetőszöveg után.