Árpád
-2 °C
4 °C

Miért tekintünk gengszterként a romákra?

2015.03.13. 22:09

A Gallery8 jelenleg az egyetlen, kifejezetten roma galéria, alapítói is részben roma értelmiségi nők és akadémikusok. A pénteken nyíló, Roma test I. - Nincs ártatlan kép című kiállításukra évek óta készülnek, most végre a Norvég civil alap támogatásával valósulhatott meg a tárlat. Az egyedülálló kiállítás keretében roma értelmiségieket bújtattak a romákhoz fűződő, társadalomban élő, sztereotip szerepekbe. Déri Miklós fotói szinte pszichoanalízis szerűen ragadják meg azt a tekintetet, ami a társadalom által, azaz általunk a romákra szegeződik.

Mint azt Junghaus Tímea művészettörténész, a kiállítás egyik kurátora elmondta, a kiállítás a roma test politikájáról szóló sorozatuknak első része. Leginkább arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy a roma testnek a médiában és a művészetben való megjelenése egy olyan konstrukció, aminek kialakításában maguk a romák nem, vagy csak igen kis mértékben tudtak részt venni.

„Amikor ránézünk egy romáról készült képre, azonnal beindul a faji értelmezés. És a romák is folyamatosan arra kényszerülnek, hogy azzal foglalkozzanak, hogyan tekint rájuk a társadalom. A képeken keresztül ezt a társadalmi tekintetet szerettük volna megragadni, és megmutatni azt a látens rasszista, xenofób tekintetet, ami legtöbbször a romákra vetül” - mondta el a kurátor.

A résztvevők

 • Balogh Rodrigó, a Független Színház rendezője és igazgatója
 • Bársony Katalin, a Romédia Alapítvány igazgatója
 • Bogdán Mária, médiakutató, a Magyar Tudományos Akadémia Kisebbségkutató Intézetének kutatója
 • Daróczi Ágnes, kisebbségkutató, polgárjogi aktivista
 • Farkas, Clara, producer, gyártásvezető, Magyar Filmalap
 • Dr. Izsák Rita, az ENSZ kisebbségi ügyekért felelős független szakértője
 • Jovanovic, Zeljko, programigazgató, Nyílt Társadalom Alapítvány, Roma Kezdeményezések Osztálya
 • Junghaus Tímea, művészettörténész, a Magyar Tudományos Akadémia Művészettörténeti Intézetének kutatója
 • Kállai Bettina, zenei producer
 • Rostas, Iulius, szociológus, PhD, a Corvinus Egyetem oktatója
 • Taba, Marius, monitoring and evaluation officer, Roma Oktatási Alap

A romákkal kapcsolatos sztereotípiák bemutatására azért is választották éppen a fotó műfaját, mert a hosszú múltra visszatekintő magyar etnográfiai és szociofotó jelentősen hozzájárult a romákról való kép kialakulásához. A magyar szociofotó idevonatkozó képeit most a kiállításhoz részletesen áttekintettek, és Junghaus Tímea szerint az egész felhozatal elkeserítő képet mutat. Van olyan sorozat, ahol láthatóan direkt gomboltatják ki a fiatal cigány lányokkal a blúzukat. Számos, a társadalomban ma is élő sztereotípia a szociofotóból jön, például a roma nők túlszexualizálása. A szoptató roma nő, egyfajta cigánymadonna ábrázolása például a 19. században terjedt el, és azóta is mélyen él a köztudatban.

A romákról való diskurzust ma is legtöbbször még olyan képek tematizálják, melyek a múlt századról maradtak ránk. "A rasszista hirdetések és propaganda egy másik csoportja a romákat lealacsonyító plakátok és képek. Ezek ideológiai manipuláció ügynökei, melyek kárt tesznek a roma emberekben.  A rasszista képek tudatosan torzítják és manipulálják roma tárgyukat, amíg az a maximális undor kiváltására alkalmas lesz. Ezt a gyakorlatot leplezi le a nagy botrányt kavart szlovák választási plakát, amely modelljét feldagasztotta, kitetoválta, besötétítette, majd felékszerezte a szlovák SNS párt. A plakáton az olvasható „Ne etessük azt, aki nem akar dolgozni”. A képen szereplő férfinak, fogalma sem volt arról, hogy egy cigányellenes plakáthoz kívánják a fotóját felhasználni"" - írja Junghaus egyik tanulmányában. A mostani kiállítás is részben azt mutatja meg, hogyan manipulálható a romák vizuális megjelenítése, és hogy a romákról kialakult képnek sokszor köze sincs a valósághoz. 

A kiállításon gondosan kiválogatott jelmezek segítségével roma értelmiségiek jelenítenek meg sztereotip roma szerepeket, így megjelenik a "gettólakó", a "gengszter", a "szexmunkás", a "cigány király", "cigány jósnő", "vajda", a "pipás cigány asszony", a "cigánylány" és a "cigányzenész". Mellette pedig látható mindenkinek a civil képe is. A jelmezeket Szakos Kriszta válogatta, de mint Junghaus Tímea elmondta, mindenki hozzátette a magáét. A kiindulási pontok a művészettörténeti alapképek voltak, amiket aztán folyamatosan aktualizáltak a mai társadalmi sztereotípiáknak megfelelően. A civil képeken mindenki a maga ruhájában szerepel, ott nem öltöztettek senkit, mindenki magát adja.

A szervezők szerint a kiállítás által újra felmerülnek a régi kérdések: Mit látunk és miként láttatjuk a roma testeket? Melyek azok a társadalmi, politikai és kulturális gyakorlatok, amelyek átírják a roma emberek testképét? A kiállítás, és a Gallery8 küldetése első sorban a roma test – és ezen keresztül a roma emberek felszabadítása. Hiszen még mindig rengeteg az olyan kulturálisan beágyazott cselekvés és beszédmód a társadalomban, amely a romákat nem egyenrangúként kezeli.

Gallery8, Mátyás tér 13. A kiállítás 2015. március 13. és április 3. között tekinthető meg.
Kurátorok: Kóczé Angéla, Junghaus Tímea, Bak Árpád
Fotó: Déri Miklós

A roma test politikája

A roma test politikája egy szerteágazó és interkulturális kiállítási és oktatási program, melyet a Gallery8 roma művészek és értelmiségiek részvételével valósít meg. A háromrészes kiállítás a roma test politikájának feltárására vállalkozik a jelenkori Európában, a romák és főként a roma nők ábrázolását és részvételét kutatva a művészetekben, a médiában és a közéletben.

A most bemutatásra kerülő fotósorozat csak egy részét képezi annak a kutatásnak, ami roma test politikájára irányul. Következőleg a roma szociofotókból válogatva nyílik kiállítás április 8-án, a nemzetközi roma napon, a záró kiállítás pedig egy angol roma fotós, Delaine LeBas kiállítása lesz.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?