194 év után először nő lesz a The Guardian élén

2015.03.20. 18:38

Katharine Viner az amerikai kiadás jelenlegi főszerkesztője veszi át idén nyáron a The Guardian című brit lap vezetését. Az újság 194 éves fennállása óta Viner lesz a tizenkettedik főszerkesztő és az első nő a lap élén. A jelenlegi főszerkesztő, Alan Rusbridger 20 éve vezeti a lapot, írja a Guardian.

Viner kinevezését pénteken jelentette be a Guardian szerkesztőségi elveit és függetlenségét felügyelő Scott Trust, miután még egy utolsó interjút folytattak a két megmaradt jelölttel. Az új főszerkesztőről a Guardian és az Observer dolgozói is szavaztak, a többségük (53 százalék) Vinert támogatta.

A mértékadó brit politikai lapok napilapok közül jelenleg egynek sincs női főszerkesztője, de a többi lapra sem jellemző, hogy nők vezetnék őket. Viner egy nagyon kicsi klubhoz csatlakozik a kinevezése után, amiben mindössze Lisa Marwell, az Independent vasárnapi kiadásának főszerkesztője, Victoria Newton, a Sun vasárnapi kiadásának a főszerkesztője, illetve Sarah Sands és Dawn Neesom az Evening és a Star főszerkesztői vannak benne.

Viner 1997 óta dolgozik a Guardiannél. 2008 és 2012 között főszerkesztő helyettes és a vasárnapi kiadás főszerkesztője volt, ezután az lap ausztráliai kiadásának elindításával bízták meg, tavaly nyáron pedig New Yorkba költözött, hogy az vezesse az amerikai kiadást.