Cheb Khaled plagizálta a Didit

2015.04.07. 21:06

Szomorú nap ez a mai, talán még Schmitt Pál plagizálásánál is durvább dolog történt: Elítélte Cheb Khaled algériai énekest kedden a párizsi bíróság, amiért plagizálta Cheb Rabah algériai szerző zenéjét legnagyobb slágeréhez, az 1991-ben világsikert aratott Didi című számhoz, írja az MTI.

Ez egy hazugságon alapuló siker volt

− mondta a döntést követően Jean-Marie Guilloux, Cheb Rabah ügyvéde. Laurence Goldgrab, aki Cheb Khaledet képviselte a perben, jelezte, hogy ügyfele fellebbezni fog a döntés ellen.

Kizárt, hogy nem tudja, melyik számról van szó, de ha mégis ez a helyzet, azonnal hallgassa meg:

A bíróság arra kötelezte az algériai népzene, a rai királyaként emlegetett 56 éves énekest, hogy a Didi című zenei műért kapott szerzői jogdíjat utalja át Cheb Rabahnak, de csak a 2003 júniusa utáni időszakra vonatkozólag, a jogdíj részleges elévülése miatt.

Az énekesnek 100 ezer eurós erkölcsi kártérítést is meg kell fizetnie a szerzőnek, valamint további 100 ezer eurót, amiért megsértette a szerzői jogát. A bíróság úgy ítélte meg, hogy Cheb Rabah szerző és raiénekes, eredeti nevén Rabah Zeradine elvesztette az esélyét annak, hogy jelentős hírnévre tegyen szert a dal sikerének köszönhetően.

A bíróság egyben kötelezte a francia szerzői jogvédő hivatalt (SACEM), hogy valamennyi dokumentációban módosítsa a Didi dal szerzőjének nevét annak érdekében, hogy mostantól a nyilvános előadások jogdíjaiból és a reprodukciós jogdíjból befolyó összeg Cheb Rabahot illesse meg a mű "egyedüli zeneszerzőjeként".

A Didi az arab nyelvű országokban hatalmas sikert aratott az 1990-es években, de Franciaországban, Belgiumban, Spanyolországban és több ázsiai országban is sokáig a slágerlisták élén állt. A dal szerepelt egy bollywoodi filmben is, és a 2010-es dél-afrikai labdarúgó-világbajnokság nyitóünnepségén is felcsendült.

Khaled számos díjat elnyert és több tízmillió lemezt adott el szerte a világban.