Pákh Imre nem adja el a Golgotát a Nemzeti Banknak

2015.06.04. 10:17

Pákh Imre műgyűjtő a maga részéről befejezte a tárgyalást a Magyar Nemzeti Bankkal: nem adja el a tulajdonában lévő Golgota című Munkácsy-festményt, írja a Magyar Hírlap.

A műgyűjtő azt mondta a lapnak, hogy a jegybankkal való újbóli találkozásnak akkor látja értelmét, ha mindkét fél által elfogadott értékbecslő véleményét veszik alapul, és ha közösen találnak független szakértőt.

  • az MNB legfeljebb 6 millió dollárt adna a festményért,
  • Pákh Imre azonban 9 millió dollárt kér. 

A műgyűjtő szerint egy festményt annyit ér, amennyit a piac ad érte, és nem annyit, amennyit az állam meghatároz. A képért egyébként egy orosz vevő 10 millió dollárt is hajlandó lenne fizetni.

Két kép már nálunk van a Krisztus-trilógiából

Ahogy azt korában is írtuk, a Munkácsy Mihály festette Krisztus-trilógiából már csak egy elem, a Golgota van külföldi tulajdonban.

A magyar tulajdonban lévő Ecce Homo után a trilógia másik alkotása, a Krisztus Pilátus előtt is állami tulajdonba került: az MNB Értéktár programja 5,7 millió dollárt fizetett a kanadai Hamilton Galériának a festményért. Ezt eredetileg Bereczki Gyula műgyűjtő vette meg egy 1988-as aukción 47 500 dollárért. Ő volt a kép tulajdonosa, amikor 1995-ben a trilógia három darabját először kiállították a debreceni Déri Múzeumban.

A Golgota 1991-ben érkezett meg Budapestre. Komoly restaurátori munkát kellett elvégezni rajta, mert korábban tűzkárt szenvedett az alkotás, és szakszerűtlenül próbálták helyreállítani. Pákh Imre a feltételezések szerint 2004-ben vásárolta meg a képet. Az MNB alelnöke szerint az akkori, Pákh Imre által fizetett árat műkereskedői körökben egymillió dollár körüli összegre becsülik.