A Netflix sem fizet annyit a nőknek, mint a férfiaknak

2015.06.05. 11:06

A Sony-hack során kiderült, hogy a stúdió közel sem kezeli egyformán a színészeket és színésznőket, értsd: a pasik több pénzt kapnak ugyanazért a melóért, mint a nők, pont úgy, mint az élet más területén is. Jennifer Lawrence az Amerikai botrányért kapott kevesebbet, mint Christian Bale, Bradley Cooper vagy Jeremy Renner, Charlize Theron a Hófehér és a vadászban nem kapott akkora gázsit mint Chris Hemsworth és így tovább. Az ember azt hinné, hogy ezek után a többi cég odafigyel az ilyesmire, de nem, a Netflix ezek után is képes volt rémesen kínos helyzetbe sodornia magát.

5570c998320a56cf424096ac lily-tomlin-jane-fonda
Fotó: Jason Kempin / Europress / Getty

Az online videótékából kinőtt tartalomszolgáltató idén mutatta be Grace and Frankie című sorozatát, ami két nőről szól, akik egyszerre tudják meg, hogy férjeik a) melegek, b) elválnak tőlük és c) összeházasodnak. A sorozatban a két főszerepet Jane Fonda és Lily Tomlin kapta, a férjek csak mellékszereplők (Sam Waterston és Martin Sheen), de mint kiderült, négyük fizetése pontosan egyforma. Tomlin ki is akadt ezen, és a Zap2it.com-nak nyilatkozta, hogy a sorozat címe nem Sol and Robert, hanem Grace and Frankie, és megalázónak tartja, hogy főszereplőként nem kereshet több pénzt, mint a férfi mellékszereplők.

Az ügy kipattanása óta egy online petíció indult, amiben arra hívják fel a Netflix figyelmét, hogy mennyire ironikus is ez a helyzet: 1980-ban Lily Tomlin és Jane Fonda a Kilenctől ötig című filmben pont olyan nőket alakítottak, akiknek a munkahelyükön kevesebbet fizettek, mint férfi kollégáiknak, csak azért, mert nők, és tessék, 35 év elteltével az amerikai társadalom pontosan ugyanott tart. A petíciót 8900-an írták alá eddig.