Megállapodott a Városliget Zrt. az új Néprajzi Múzeum tervezőivel

2015.06.25. 12:49

Több fordulót követően megszületett a megállapodás szerdán a Liget Budapest fejlesztésért felelős Városliget Zrt. és a Néprajzi Múzeum tervpályázatán győztes francia tervezőcsapat, a Vallet de Martinis és a DIID iroda között.

ethno liget
Fotó: Vallet de Martinis DIID architectes

A Néprajzi Múzeum tervpályázatát követő közbeszerzési eljárás során igen távolt voltak egymástól a kiinduló álláspontok a francia fél és a Városliget Zrt. között. Az első eljárás eredménytelenné nyilvánítását követően a Városliget Zrt. új közbeszerzési eljárás megindításáról döntött, azonos feltételekkel. Ez utóbbi eljárás tárgyalásai zárultak le szerdán.

A Városliget Zrt. tájékoztatása szerint a szerződéskötés két héten belül várható, majd azt követően indul a Néprajzi Múzeum igényeinek megfelelően alakított, részletes tervezési folyamat. Az MTI szerint kivitelezés 2016 első felében kezdődik, majd az épület 2018 márciusában nyílik meg a látogatók előtt az Ötvenhatosok tere Ajtósi Dürer sor felőli végén.

A Néprajzi Múzeum nem régiben közleményben tudatta, nagyon szerette a Városligetbe költözni, jelenlegi helye ugyanis nem felel meg egy modern múzeumnak. A kormány nem is nézi jó szemmel, hogy a Néprajzi Múzeum elfoglalja az Igazságügyi Palota egykori épületét, így igen valószínű, hogy valóban találnak majd új épületet a múzeumnak. Miközben a Liget projekt kimenetele egyre bizonytalanabbá kezd válni, nem biztos, hogy a Vár felújítása mellett ez is belefér a költségvetésbe, hiszen uniós támogatás nem jár rá.

Közben úgy tűnik, a kerületben népszavazás lehet a Városliget sorsáról, bár ez nem lesz ügydöntő.