Szuperlátványos magyar animáció debütál a köztévén

2015.06.26. 15:40

Szabó András, ismertebb művésznevén Emil Goodman már évek óta dolgozik egy szokatlan animációs filmen, ami leginkább egy bábfilm és egy vetítés keverékéhez hasonlít (vagy az Oscar-jelölt ausztrál rövidfilm a Jasper Morello rejtélyes földrajzi felfedezései képi világára), de a Henry Waltz címen futó anyag nem készült el. Láthattunk belőle werkfotókat, Goodman nekivágott egy Oriol Vandela című rövidfilmnek, de az sem készült el, és a teljes filmet ugyan nem, de a világot láthattuk már a hasonló stílusban elkészült, a Carbonfoolsnak készített videoklipjében.

Szombat este a Petőfi TV-n azonban bemutatkozik a Sina és Koré, ami ugyan, ahogy a címéből is kiderül, még nem teljesen a Henry Waltz, hanem annak a világát alapozza meg. A sztorija is egy teremtéstörténet, ráadásul két istenfigura kozmikus, mitikus szerelméről szól, a magyar verzióban Gáti Oszkár narrációjával. A főszereplő Sina, a teremtő, aki a világ egyedeit lemásolja, de élőlényeket nem tud létrehozni. Egy haldokló bolygón rátalál Koréra, az ifjú ősanyára, akivel együtt viszont már képesek életet teremteni, Sina azonban megirigyli a lány teremtő erejét, és ez elindítja kapcsolatukat a romlás felé.

Itt az előzetese:

A Sina és Korénak viszont nem a történet az erőssége, hanem a vizuális világa, az alap geometriai formákból összerakott figurákat bábok, és élő szereplők (például Hőrich Nóra Lili) segítségével készítették. A bábokat profi bábos csapat tervezte, akik az előkészítés fázisában a teljes filmet el is játszották, a stáb pedig saját speciális puppet motion capture technológiát fejlesztett ki. A film zenéjét Karányi készítette.

A Sina és Koré június 27-én, szombaton, 22:30-kor tekinthető meg a Petőfi TV műsorán.