Fülledtség és belpolitika az EFOTT-on

2015.07.17. 11:14

Pumped Gabo sajnálhatja, hogy nem jött le az EFOTT-ra, mert itt már olyan meleg van, hogy az izzadságsavó menetet vág a bal szemünkbe, és mindenki igyekszik a lehetőség szerinti  legpucérabbra vetkőzni, hogy valahogy megbírja.

Rövidgatya kéne

A kivételek talán a mentősök és katasztrófavédők az elsősegélysátornál, mert ők nyáron is vörös, fényvisszaverő csíkos hosszúnadrágban nyomják. Azt mondták, azért, mert ezt adják. Van, aki vesz saját pénzből mentős rövidgatyát, de ez az arckifejezésekből ítélve azért a gyengeség jele. Mindezt onnan tudom, hogy Zoli barátom kis híján karját törte, miközben elcsúszott a saját pisijén, más békés vizelőket is magával rántva.  

Zoltán balesete egyebek mellett azért is jöhetett létre, mert az első napon ismét nem sikerült zökkenőmentesre a beengedés. Egy átlagos fesztiválozó kettőtől hatig is sorakozhatott, amíg bejutott, ezalatt pedig leginkább csak állva, ámde mértéktelenül piáltak az emberek – a fenti eredménnyel. 

Kőkemény belpolitika

Az EFOTT jellegzetessége egyébként, hogy a politikai pártok nagy erőkkel képviseltetik magukat. Nem tudom, mekkora meggyőzési hatásfokkal bír, ha csontrészeg vidéki fiatalokra jelszavakat akarnak tukmálni, de a promóajándékoknak láthatóan mindenki örült. Egy plusz eldobható törülköző, sapka vagy napszemüveg azoknak is ért annyit, hogy leálljanak ifjú pártaktivistákkal trécselni.  

Így tudtam meg például, hogy a Fidelitas-sátorban nem volt áram, mert a Jobbik-sátor mögött valaki pont elvágta az ő vezetéküket. Lehetett látni élő, 45 évesnél fiatalabb kereszténydemokratát is, bár ők szerényen egy sátorba húzódtak itt is a Fidelitasszal. Az MSZP-s kérdőíven pedig egyáltalán nem könnyű megoldókulcs az, hogy minden hülyeségnek hangzó dolgot Orbán mondott, véletlenül se tippeljen senki Szanyi Tiborra vagy Tóbiás Józsefre.

Tőlük még annyit lehetett elkapni, hogy amikor feltűnt egy Együtt-zászlós drón, akkor az egyik szoci aktivista odaszólt a másikhoz, hogy „fú, ezt azért jól kitalálták a zsidók”. Az LMP és a PM határozottan külön nyomult, de még így se tudtam meg, hogy most akkor melyiküknél lehet azt a csinos zöld kalapot kapni. Annál is inkább, mert mintha lett volna még egy zöld párt valahol elrejtve.  A Jobbiknál izzadó, hosszú ujjú inges emberekkel találkoztam, akik nagy-magyarországos kirakóval toboroztak. 

Nem tudom, hogy ki miért szereti az EFOTT-ot, én azért, mert fesztivál közben nem kell bánni, ha az ember lemarad egy koncertről. Vagy akár az összesről. De még ilyen hozzáállású embereknek is muszáj volt szembesülniük a modern zenei marketinggel: ha valaki véletlenül eltöltött volna 15 percet Wellhello vagy a Kelemen Kabátban nélkül, akkor gondolom, a szervezők diszkréten felkeresték volna egy ghettoblasterrel, hogy mutassanak neki valami különösen jó hangulatú, fiatalos muzsikát. 

De mivel most hétvégén érkezik az igazi kánikula, és eddig összesen öt darab fiúzuhanyzót láttam, biztos lesznek még izgalmak a fesztiválon! 

De mi is az az EFOTT?