14,5 milliárdból újulhat meg az Opera új bázisa, az Eiffel-csarnok

2015.07.28. 09:55

Mintegy 14,5 milliárd forint állami támogatásból újulhat meg az Eiffel-csarnok, amely a Magyar Állami Operaház műhely- és raktárháza, illetve próbacentruma lesz, írja az MTI. A kőbányai épület, amely egy 130 éves ipari műemlék, mára végveszélybe került, ám Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár hétfőn elmondta: a kormány a múlt hét során elfogadta az előterjesztést, így az Eiffel-csarnok mintegy 14 milliárd 425 millió forintos állami támogatásból újulhat majd meg, 2017 nyaráig.

A projekt idén 1 milliárd 841,5 millió forintot kap, a fennmaradó 12,5 milliárdot pedig 2016-ban és 2017-ben biztosítják majd a költségvetésből. Az 1886-os építésű, acélszerkezetű épületben – amely egykor a MÁV járműjavító telepe volt – díszlet- és jelmezraktárakat, műhelyeket, operastúdiót, próbaszínpadokat és a több mint ezer munkatárs számára pihenőhelyet (rekreációs teret) is kialakítanak majd. Az egyik próbaszínpad mérete azonos lesz az operaház színpadméretével, a másikhoz pedig mobil nézőtér is csatlakozik majd.

A Magyar Nemzet információ szerint az Opera jelenleg mintegy 6000 négyzetméternyi raktárépületet bérel különböző budapesti és a fővároshoz közeli helyszíneken. Sőt, próbaterem hiányában a próbákat is külső, bérelt helyszíneken tartják.

Ókovács Szilveszter, az Operaház főigazgatója elmondta:

Próbáltunk mi a Bárka Színházban, most is próbálunk, a Duna TV elhagyott épületében, a Kerepesi úton egy laktanyában próbálunk, próbálunk a Tivoli Színházban, amíg lehet és a Hungexpón is béreltünk csarnokot. Tehát láthatják tán ebből a felsorolásból, hogy az operaház egy megtűrt személy valahol, ameddig még van gáz, ameddig nem építik át, ameddig nem jön egy másik bérlő. Ezt így nem lehetett hagyni!

Az intézményvezető szerint ilyen, infrastrukturális jellegű pozitív kormánydöntés már 35 éve nem születetett az Opera számára.