Meghalt Sinkó László

2015.08.01. 09:29 Módosítva: 2015.08.02. 00:34
A nemzet művésze 75 éves volt.

75 éves korában elhunyt Sinkó László, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színművész, rendező, szinkronszínész, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, írta Budakalász közösségi oldala.

Fekete hét volt ez számomra. Tegnap távozott Sinkó Laci is az örök vadászmezőkre, talán megtesz ott is másfélmillió lépést

- írta Facebookon Juhász Árpád, akivel Sinkó a Másfélmillió lépés Magyarországon című ismeretterjesző sorozatot készítette.

Sinkó 2003-tól volt a Nemzeti Színház tagjai, szerepelt a Sirályban, az Úri muriban, a Szomszédokban és éveken keresztül ő volt Anthony Hopkins magyar hangja, többek között A bárányok hallgatnak-ban is

Sinkó Lászlóval 1988-ban készült egy portréfilm, amiben az elmúlásról azt mondta, hogy:

Nem tudom, hogy hol tartok, és úgy is szeretnék elmenni ebből az árnyékvilágból, hogy nem tudom.

A teljes felvételt itt láthatja: 

Ismertebb filmjei és tévéjátékai: Fügefalevél; Princ, a katona; Dorottya, Vivát, Benyovszky, Gyertek el a névnapomra, Hajnali háztetők, Az új földesúr, Honfoglalás, A hídember, Csak szex és más semmi. 

Erős karakterformáló egyénisége miatt emlékezetesek színpadi alakításai, jellegzetes hangja számos filmet juttatott sikerre. Színészi és emberi hitelesség, legendás szakmaszeretet jellemezte életét és színészi magatartását.

Sinkó László művészi munkáját 1972-ben Jászai Mari-díjjal, 1982-ben érdemes művészi, 1987-ben kiváló művészi címmel ismerték el. A Kossuth-díjat 1995-ben, a Magyar Érdemrend tisztkeresztje (polgári tagozat) kitüntetést és a Nemzet Művésze díjat 2014-ben vette át.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport