Elárverezik Sam Simon magángyűjteményét

2015.08.21. 19:01

Elárverezik A Simpson család idén márciusban elhunyt társalkotója, Sam Simon egész magángyűjteményét – írja az MTI. A gyűjteményben a tévésorozat emléktárgyai, illetve számos képzőművészeti alkotás is található.

A Sotheby's aukciós ház szerint a néhai televíziós forgatókönyvíró és ügyvezető producer 7,7-11,5 millió dollár (2,1-3,2 milliárd forint) közé becsült gyűjteményét 11 árverésen fogják értékesíteni szeptember 19. és 2016 júniusa között.

Rodin-szobor és flipper a kalapács alatt

Az aukciósház egy másik, kifejezetten az elhunytnak szentelt árverést is tart október 22-én; itt egy 1990-ből való Simpson családos flipperre és a sorozat legnépszerűbb karaktereinek képével díszített kabátra is licitálhatnak az érdeklődők. A játékgép leütési árát 1000-2000 dollár, a kabátét 600-800 dollár közé becsülik.

A több mint 260 tétel között szerepel August Rodin Honoré de Balzac francia írót ábrázoló szobra; a szakértők szerint ezért 350 000 dollárt is fizethetnek. Egy Thomas Hart Benton-festményért, a kisfiút a kutyájával ábrázoló T.P. and Jake-ért 1,5-2,5 millió dollár közötti összeget várnak.

Ebek harmincadjára jut

A Beverly Hillsben felnőtt producer 1989-ben Matt Groeninggel és James L. Brooksszal indította útjára A Simpson családot. 1994-ben kiszállt és csak az ügyvezető produceri címet tartotta meg magának, de ezen a poszton is évi 20-30 millió dollárt keresett. A bőkezű filantróp és állatbarát március 8-án, 59 éves korában hunyt el Kaliforniában, a halálát vastagbélrák okozta.

Egy 2013-as interjújában Simon elmondta, hogy vagyonát (amelyet a média akkor százmillió dollárra becsült) jótékony célokra akarja fordítani. A Simpson család megszületése előtt a Taxi, a Cheers és a The Tracey Ullman Show tévésorozatokon dolgozott. Írói és produceri pályafutása során kilenc Primetime Emmy-díjat nyert.

Az árverésekből befolyó összeg teljes egészében a Sam Simon Jótékonysági Alapítványhoz kerül, amely egyebek mellett gazdátlan kutyák kiképzését finanszírozza, hogy segítő kutyaként rokkant emberek mellé kerülhessenek.