Renoir ellen tüntettek Bostonban

2015.10.07. 11:12

Tüntetést szervezett a Bostoni Szépművészeti Múzeum elé a Renoir Sucks at Painting, vagyis a „Renoir nem tud festeni” mozgalom, írja Guardian. A mozgalom az Instagramon alakult, ahol elhatározták, hogy bebizonyítják a világnak:

Renoir szar festőművész.
 

Ön szereti Renoir festményeit?

Pierre-Auguste Renoir impresszionista francia festő ellen táblákkal és feliratokkal tiltakoztak, azt követelve a bostoni múzeumtól, hogy távolítsák el a művész összes alkotását az épületből.

We're not iconoclasts! Renoir Just Sucks At Painting! #renoirsucksatpainting

Renoir Sucks At Painting (@renoir_sucks_at_painting) által közzétett fénykép,

A Guardian megkérdezte a fő szervezőt, aki elmondta, hogy Renoir borzalmas, és még szép fákat sem tud festeni, csak zöld pacákat. Szerinte Renoirt csak azért tartják jó festőnek, mert múzeumban állítják ki az alkotásait, de ha közelebbről megvizsgálja egy szakértő, akkor kiderül, hogy Renoir egyszerűen rossz.

Az Instagram-profilnak már több ezer követője van, és a híre eljutott Genevieve Renoirhoz is, aki állítólag a festő leszármazottja. A nő egy kommentben reagált a mozgalomra, azzal védve híres ük-ük-ükapját, hogy az beszéljen, aki már készített 80 millió dollár értékű festményt, és egyébként is, a szabad piaci műkereskedelem bebizonyította, hogy Renoir igenis jó festőművész.

A mozgalom fő szervezője szerint a bostoni szépművészetiben a Renoir-képek helyett végre olyan alkotásokat kellene kiállítani, amiket nem fehér férfiak festettek más bamba fehér férfiakról. Szerinte az a tény, hogy más, valóban megbecsült művészek fantasztikus alkotásai mellett Renoir is látható a múzeumban,

felér az esztétikai terrorizmus fogalmával.