Arnold, Levente
17 °C
32 °C

Válassza ki a kedvenc tűzfalát idén is az Indexen!

2015.11.12. 11:24

Idén is volt Színes Város Fesztivál, amelynek keretében magyar és külföldi művészek jóvoltából összesen 13 színes falfestmény készült június és november között a fővárosban és a fővárosról. A képeken ugyanis jellegzetes magyar és fővárosi dolgok szerepelnek, a Parlamenttől és a Lánchídtól kezdve a halasi csipkéig és a Kürt Adatmentésig. Most, hogy mindegyik elkészült, a közönség is kiválaszthatja a kedvencét, itt az Indexen lehet értékelni a képeket egytől tízig. A fődíjas fal alkotója a Balassi Intézet és a moszkvai Magyar Kulturális Intézet jóvoltából elutazhat Moszkvába, ahol nemcsak jól tartják majd, hanem egy helyi művésszel közösen meg is festhet ott egy falat 2016 tavaszán. Nyomjon egy 10-est az Önnek leginkább tetsző falra!

A szavazásnak vége

BAH-csomópont felüljáró alatti rész - animációs figurák

Egy argentín művésznő munkáját láthatjuk itt mindennap: Graciela Goncalves jött Magyarországra, hogy színesebbé tegye nekünk a várost. Az animációs figurák, egy sárga maci (?) és egy rózsaszín izé (?) a saját találmányai AnimatoLand néven, ezeket helyezte magyar környezetbe, hiszen egyrészt a balatoni naplemente a hátterük, mert az alkotóra hatalmas hatást tett egy kétnapos balatoni kirándulás, másrészt a látszóbetont, mint magyar találmányt is sikerült belekomponálnia az egészbe. 

7,22

BAH-csomópont másik oldal - a pop-art rész

Luke Embden BAH
Fotó: Színes Város Mozgalom

Ha valaki imádja a Deák téri metrómegálló fura csempéit böngészni, akkor minden bizonnyal ez a színes fal lesz a kedvence. Ezt egy angol srác csinálta, akit úgy hívnak hogy Luke Embden, és mindenféle pesti nevezetességet szorított be egy-egy színes képkockába, mint mondjuk a Lánchíd vagy a Parlament, és a sok-sok kockából rakott össze egy-egy mozaikot a felüljáró lábaira. Messziről az egész egy non-figuratív kavalkádnak tűnik, de közelről látszanak a részletei is. 

5,74

Erzsébet-híd - fürdőkultúra

Gyógyfürdők Benkő Katalin Erzsébet híd Budai pillér
Fotó: Színes Város Mozgalom

A közeli Rudasfürdő, és úgy egyáltalán, a világhírű magyar fürdőkultúra jelenthette az inspirációt ennek az alkotónak, aki ezúttal egy magyar, Benkő Katalin Erzsébet. Ő festette meg az Erzsébet-híd Budára kanyarodó pillérének lábait, amiken ezentúl árkádos fürdőket láthatjuk, valamint az egyiken egy fürdőzni induló nőalakot is. 

6,26

Kazinczy utca 35 - Magyar népmesék

De nem csak felüljárópillérekben utazott idén a Színes Város Fesztivál, színes festményt kaptak a klasszikus tűzfalak is a belvárosban. A magyar népmesékből, konkrétan Holló Jankó meséjéből merített ihletet az akacorleone néven alkotó portugál művész, aki a szövevényes mesét egyetlen képen foglalta össze a Kőleves kert falán, így aztán van itt minden: hangya, holló, hal és sípok is.

6,03

Kazinczy utca 40 - Solymászat

És még mindig nincs vége a bulinegyedet színesítő tűzfalaknak, ráadásul még mindig a Mika Tivadar Mulató kertjében vagyunk, csak már a szürke marhának háttal. Itt már korábban is volt egy színes falfestmény Budapestről, most a ház másik felére is került egy színes kép, az alkotója Taker. A témájára könnyen hihetnénk, hogy a solymászat, de nem, vagyis nemcsak, ez a kép ugyanis egyszerre ábrázolja a solymászatot és a Kürt-adatmentést egyetlen képen. A sólyom ugyanis egy pendrive-ból tör elő, és a kép háttere is egy chipet formáz, esküszöm, én sem vettem észre először, a legtöbb képen (mint ezen is), nem látszik a fától. 

7,11

Kazinczy utca 43 - szürke marha

Szurke marha FatHeat TransOne Kazinczy u

Egy újabb tűzfal, még mindig a bulinegyed főutcájában, a Mika Tivadar Mulató kertjéből lehet a legjobb szögben megcsodálni ezt a késsel-villával szénáját vígan falatozó gigantikus szürkemarha-látomást, ami Fat Heat és TransOne közös alkotása.

7,31

Népliget - a hungarikumok (paprika, hagyma, Unicum)

Az idei Színes Város átfogó témája a hungarikumok voltak, amit a Népligetnél sikerült kimaxolni, itt mindegyik pillérre egy-egy hungarikum került, azaz sorban: tárogató (László Erzsébet, alias Chihiro Streetcat munkája), a makói hagyma, az Unicum, a szegedi paprika (Olivér Artúr készítette őket), halasi csipke (G. Horváth Boglárka értelmezte újra), hízott liba (Fat Heat művésznevű alkotó munkája). Az biztos, hogy ez a legeklektikusabb válogatás most Budapesten, galériánkban végignézheti az összeset. 

Itt a makói hagymára, az Unicumra és szegedi paprikára tud szavazni.

5,60

Népliget: halasi csipke

Folytatjuk a Népligetes hungarikumokkal: a halasi csipkét G. Horváth Boglárka értelmezte újra. 

5,35

Népliget: liba

A libát, illetve az abból készült ételeket Fat Heat festette meg, ezeket is a Népligeti hungarikum falon lehet látni.

6,96

Népliget: tárogató

Még mindig Népliget, ezúttal a tárogató. Ez László Erzsébet, alias Chihiro Streetcat munkája. 

6,12

Régiposta utca 5 - Csodaszarvas

Valószínűleg ez az egyik legszerencsésebb fekvésű tűzfal, ugyanis még a Duna túlpartjáról is látni lehet majd ezt a nagyon színes képet. Az alkotó Mesterházy Károly, azaz BreakOne, aki a tavalyi fecskés, közönségdíjas képet is készítette, most pedig egy csodaszarvasos képpel száll be a versenybe. 

7,99