Hollywood menekül Párizsból

2015.11.14. 19:29

A párizsi pénteki terrortámadás egyik hangsúlyos eleme volt, hogy az egyik legvéresebb fázisa egy megtelt klubban volt, az Eagles Of Death Metal koncertjén. A túszdráma és a vérengzés mellett ennek komoly üzenete, több koncertszervező úgy érezhette, hogy egy élő fellépés sem lehet biztonságban a hétvégén. 

Elsőként a U2 jelentette be, hogy lemondja a november 14-i, Bercy Arenába szervezett koncertjét a franciaországi rendkívüli állapotra hivatkozva. A koncertet közvetítette volna élőben az HBO is, a csatorna végül a tervezett műsor helyett a Jersey Boys című játékfilmet fogja vetíteni.

A Foo Fighters a nemzetközi gyászra és a zárt határokra is hivatkozva jelentette be, hogy a november 16-ra, az AccorHotels Arena nevű sportcsarnokban tervezett koncertjével együtt az európai turnéjának maradék állomásait is lemondja. A zenekarnak négy fellépése lett volna Európában. A Facebookon közzétett üzenetükben azt írták, hogy egyszerűen nem tudnak máshogy fogalmazni, ez kész őrület, ami most Franciaországban zajlik.

A filmipar is menekül, írja a The Wrap. Steven Spielberg hidegháborús drámájának, A kémek hídjának francia premierje is elmarad, a gyártó 20th Century Fox eredetileg vasárnapra tervezte a bemutatót. Ugyanígy elmarad a Natalie Portman főszereplésével készült Jane's Got A Gun című western premierje is. A gyártó Weinstein Company elvileg egy külön sajtóeseményt is szentelt volna Portman filmjének, illetve a színésznőnek is több tévészereplése lett volna aznap, ezeket mind lefújták.

A Pretty Pictures nevű francia forgalmazó szintén vasárnapra tervezte a Made In France című filmjének, de ismeretlen ideig azt is eltolták. Nicolas Boukhrief thrillere egy újságíróról szól, aki beépül egy külvárosi dzsihádista sejtbe. A rendkívüli állapot miatt bezártak a nagyobb kulturális intézmények a Photo Paris nevű nemzetközi fotográfiai vásár szintén ideiglenesen zárva tart.

Vasárnap Párizsban lett volna a Pixar új animációs filmjének, a Dínó tesónak a világpremierje, 11 nappal azelőtt, hogy a világ bármelyik pontján levetítenék. A tervek szerint a Grand Rex moziban szombat reggel kezdődtek volna a vetítések, de a mozi zárva.

A Variety riportere szerint a legtöbb párizsi kulturális intézmény bezárt. A Gaumont-Pathe, UGC és MK2 mozihálózatok még kinyitottak reggel, de a 11 órás vetítések után lehúzták a rolót. A francia csatornák műsora is megváltozott, a Canal Plus a sutba vágta az összes szórakoztató műsort és szinte megállás nélkül a fejleményekről közvetít.

A párizsi eseményekről  itt olvashat percről percre>>>