Balog Zoltán: A kormány segíteni fog a könyvkiadóknak

2015.11.27. 17:29

Megoldást keres a kormány az áfatörvény miatt bajba került könyvkiadók problémájára - mondta Balog Zoltán az InfoRádión. Az emberminiszter arra reagált, hogy nemrég kiderült: több kiadó is tönkremehet egy adójogi szabályozatlanság miatt. 

Összehangolt támadást intézett a könyvkiadók ellen néhány önkormányzat, írja a Napi.hu. A sorozatos adóellenőrzések állítólag azért kezdődtek, hogy több tízmillió forintra bírságolják a azokat a kiadókat, amelyek az általuk kiadott könyvekről azt állítják, termék. A helyi adót kivető hatóságok ugyanakkor állítják,  a könyv szolgáltatás. Adószempontból nagyon nem mindegy, hogy valójában melyik, a könyvön ugyanis 5 százalék, míg a szolgáltatáson 27 százalék az áfa. 

Kocsis András Sándor, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének elnöke az InfoRádión elmondta: "az elmúlt hetekben az európai könyves szövetségtől állásfoglalást kértünk, van, aki nem is értette a kérdést, persze hogy termékként könyvelik mindenhol. A számviteli törvény ezt nem szabályozza, az önkormányzati adóhatóságok teljesen önkényesen úgy értelmezik, hogy az számukra kedvező legyen."

A könyvkiadók problémájára reagálva Balog Zoltán ma azt nyilatkozta, csütörtök este óta látják a problémát, és péntek reggel már beszélt az illetékes államtitkárral, Tállai Andrással. A NAV új vezetője megígérte, hogy még péntek folyamán konzultálnak az ügyről. 

Az, hogy nem tudunk különbséget tenni, vagy nem jól tett különbséget a NAV a szolgálgatás és a termék között, valóban nehéz helyzetbe hozza a kiadókat. Megvizsgáljuk az ügyet - ígérte Balog. "A magyar könyvkiadásnak a magyar nyelvű könyvek kiadásának stratégiai szerepet szánunk. Nem véletlenül olyan alacsony, öt százalék az áfája". 

"Nem célunk az egyébként is nehéz helyzetben lévő könyvkiadókat tönkretenni, éppen ellenkezőleg. Mindenképpen segíteni fogunk", ígérte az emberi erőforrások minisztere.