2024. június 18. 18:00
Törökország
Georgia
BVB Stadion Dortmund I. forduló
2024. június 18. 21:00
Portugália
Csehország

Karcagra kerül a Sámándob

2015.12.17. 15:19

Karcagon építik fel hazaszállítás után a milánói világkiállítás magyar pavilonját – közölte az expó magyar programjait összegző kötet csütörtöki budapesti bemutatóján a magyar részvétel kormánybiztosa.

Az olasz sajtó novemberben arról írt, hogy a magyar pavilon olasz kivitelezője, a Redaelli Costruzioni S.p.A. lefoglalná az épületet, mert állítása szerint a magyar fél nem fizette ki az egymillió eurós munkadíjat. A milánói bíróság végül visszautasította a Redaelli lefoglalási kérelmét.

„Megpróbáltunk a lehető leggondosabban bánni a magyar adófizetők pénzével, és utánanéztünk, miért mennyivel tartozunk" – mondta Szőcs. A kormánybiztos beszámolója szerint a magyar pavilon programkínálata bizonyult a leggazdagabbnak és legválasztékosabbnak.

A kormány döntése értelmében Karcagra kerül az épület, és a magyar történelem sztyeppei, lovas hagyományait mutatja majd be. A pavilon bontásának végső határideje 2016. május 31., az épület így 2017-ben nyílik meg. A bontás, hazaszállítás és újra felépítés munkáját elvégző céget közbeszerzési eljárás keretében választják ki. Korábban egyébként Szombathely neve is felmerült a milánió pavilon elhelyezésére, Szőcs egészségcentrumot szeretett volna benne de végül Karcag lett a befutó.

Korábbi cikkeinkben megemlékeztünk róla, hogy a milánói világkiállítás minden idők egyik legdrágább magyar kulturális programja volt, különösen, úgy, hogy a befektetett 5,2 milliárd forint egy jelentős részét sehol nem látható programokra költötték el.

Szőcs Géza többek között olyanokra költötte az ország pénzét, hogy kibérelte az olaszországi Varese városka egy UNESCO-védettségű kolostorát. Itt aztán Szőcs Gézához köthető, nem túl ismert magyar képzőművészek rendezhettek kiállításokat. Kiállított például , Nógrádi György felesége, Nógrádi Kiss Magdolna is, de súlyos százmilliókat vittek el a folklór és néptáncbemutatók is. De elment 59 630 000 forintot filmekre, amelyeket egyébként a közönség nem láthatott illetve 7 650 000 forint „multimédiás élményutakra” és vetítésekre.