Koronavírus adatok

2021. dec. 03.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Vilma
-1 °C
3 °C

Wroclaw és San Sebastián lesz Európa Kulturális Fővárosa 2016-ban

2015.12.31. 18:09

A délnyugat-lengyelországi Wroclawban január 17-én nyitják meg a rendezvénysorozatot. A megnyitón Navracsics Tibor oktatásért, kultúráért, ifjúságért és sportért felelős uniós biztos is jelen lesz. A baszkföldi San Sebastiánban néhány nappal később kezdődnek a kulturális programok.

  Wroclawban a január 15-17-i hétvégén csaknem száz kulturális rendezvényt, koncerteket, kiállításokat és előadásokat rendeznek, de a fő attrakció a vasárnapi utcai parádé lesz, amelyen több mint kétezer művész, énekes és zenész vesz részt. Wroclaw lesz jövőre a világ könyvfővárosa is.

San Sebastiánban január 20-ától öt napon keresztül kulturális rendezvények sorát tartják, a programsorozat hivatalos nyitóünnepsége azonban csak január 23-án lesz a Victoria Eugenia Színházban, amelyet koncert követ.

  Az Európa Kulturális Fővárosa-címet minden évben rendszerint két országnak és városnak ítélik oda, de előfordult már, hogy három település osztozott rajta. Az első főváros 1985-ben Athén volt, idén a csehországi Plzen és a belgiumi Mons városa viseli a címet, amelyet magyar város - Pécs - eddig egy ízben töltött be, 2010-ben.