József, Bánk
-7 °C
0 °C

Kilencmilliárdos festménylopás Madrid legbiztonságosabb kerületében

2016.03.13. 14:36

A világhírű brit festőművész, Francis Bacon öt nagy értékű festményét lopták el egy madridi lakásból, a képek értékét 30 millió euróra (mintegy 9,3 milliárd forintra) becsülik, így ez az utóbbi évtizedek legnagyobb kortárs műkincslopása Spanyolországban - írta vasárnap az MTI az El País című napilapra hivatkozva.

A képlopás még kilenc hónappal ezelőtt történt, de a hatóságok eddig titokban tartották az estet a nyomozás érdekében. Bár a kutatás külföldre is kiterjedt, a madridi rendőrség mégis úgy gondolja, hogy a tájképekből és portrékból álló gyűjtemény még Spanyolországban van.

A képeket az 1992-ben elhunyt művész végrendeletében hagyta egy madridi barátjára, aki belvárosi lakásában tartotta az alkotásokat. A környék, ahol a spanyol szenátus épülete is található, egyike a spanyol főváros legbiztonságosabb és legjobban őrzött kerületeinek.

A tolvajok azt a néhány órát használták ki, amíg a tulajdonos elment otthonról. Kikapcsolták a riasztót, és úgy vitték el a képeket, hogy abból sem a portás, sem a szomszédok nem vettek észre semmit. A festmények mellett egyébként más értéktárgyak is eltűntek a lakásból, de a hatóságok szerint a lopás célja a gyűjtemény megszerzése volt. 

Az El Paísnak nyilatkozó szakértő szerint nagyon kicsi az a gyűjtői kör, ahol a képek értékesíthetők, ezért nem lehet eladásra kínálni őket anélkül, hogy annak ne lenne visszhangja. 

Arra a felvetésre, hogy a tolvajok megrendelésre dolgozhattak, a nyomozócsoport egyik névtelenséget kérő tagja azt mondta:

ez csak a filmekben fordul elő

Francis Bacon gyakran és szívesen látogatott Spanyolországba, ahol sok barátja és csodálója volt. Egy madridi kórházban hunyt el 82 éves korában.