Milliárdos pluszbevételhez jut a két nagy kereskedelmi tévé

tv2-7298
2016.04.25. 19:58

A kormányrendeletben engedélyezték a két nagy kereskedelmi tévének, hogy a továbbiakban programdíjat szedjenek a szolgáltatóktól, derül ki a hétfői Közlönyből. Az új szabállyal milliárdokhoz juthat az RTL Klub és a TV2. 

Programdíj szedésére a médiaszolgáltatóktól eddig csak a kábeltévék voltak jogosultak, a digitális átállás óta a legnagyobbak nem kérhetett pénzt azért, hogy műsoraikat közöljék a médiaszolgáltatók (mint például a UPC, Telekom). Nagyon sok pénzről van szó, éves szinten akár 4-5 milliárd plusz bevétel vándorolhat a "jelentős befolyásoló erejű, lineáris audiovizuális médiaszolgáltatókhoz".

A kereskedelmi tévék 2014 szeptembere óta nem kaphatnak pénzt műsoraik után. Piaci pletykák szerint a kormány azért nem engedélyezte a terjesztési díjnak beszedését, hogy ezzel üzenjen az akkoriban kifejezetten kormánykritikus hangot megütő RTL Klubnak,és hogy felgyorsítsa a díj nélkül lényegében finanszírozhatatlanná váló TV2 felvásárlását. Valószínűnek látszott, hogy a tévé új kézbe kerülése után az engedély is hamarosan megérkezik majd, bár az is elképzelhető volt, hogy úgy fogalmazzák majd meg, hogy az RTL Klub kimaradjon belőle. 

A rendelet végső szövege azonban arra utal, a kormány letett a legnagyobb kertévé elleni küzdelemről. A tarifának nem lesz felső határa, így csak a szolgáltatókkal való megállapodáson múlik, mennyit kérnek majd a sugárzási jogért cserébe a csatornák.