Meghalt Szipál Márton fotóművész

2016.04.27. 12:20

Életének 92. évében meghalt Szipál Márton fotóművész, a magyar fotográfia egyik legismertebb személyisége - tudatta a család és a művész baráti köre szerdán az MTI-vel. A fotóművészt április 26-án délután érte a halál otthonában. 

Szipál Márton 1924-ben született Szolnokon, 1956-ban emigrált az Amerikai Egyesült Államokba, ahol négy évtizeden keresztül volt a hollywoodi sztárok egyik kedvenc fotósa. 1997-ben tért vissza Magyarországra, ahol több fotósiskolában is tanított.

A fotóssal az Index is forgatott nemrég:

A barátság és az őszinteség jobb, mint a szex

Szipál Debrecenben töltötte a gyerekkorát, majd Budapestre költözött. A fényképészetet már Münchenben tanulta, és 1942-ben tette le a mestervizsgát. A második világháborúban pilótaként vett részt, de később hadifogságba került. Az első üzletét 1946-ban nyitotta meg Debrecenben, aztán 10 évvel később emigrált Amerikába, ahol ismert, népszerű fotós lett Hollywoodban. Olyan sztárokról készített képeket, mint Tommy Lee Jones, John Wayne, Leslie Nielsen vagy Kareem Abdul-Jabbar.  Végül 19 éve költözött vissza Magyarországra. Itthon fotós újságok munkatársaként dolgozott, illetve tanított is.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport