Lázár új helyet keres a Csontváry-festményeknek

2016.04.28. 18:14

Az építészkamara honlapján (és egy külön, regisztrációt igénylő honlapon) néhány hete megjelent egy pályázat „Álmodj otthont Csontváry képeinek” címmel. A kiírás szerint a nevezőknek nem kell számolniuk sem formai, sem egyéb kötöttségekkel, bárhol az országban helyet találhatnak az épületnek. Tehát annak nem kell Pécsett maradnia, ahol most van, vette észre a hvg.hu.

Tavaly júliusban már egyszer ráijesztettek a pécsi Csontváry Múzeum dolgozóira, amikor a budai várban, a volt Honvéd Főparancsnokság épületében állították ki a festő képeit a Csontváry Géniusza című tárlaton. Lázár János miniszterelnökséget vezető miniszter akkor megígérte, hogy a képeket visszaviszik Pécsre, de ezt ezzel együtt sokan nem hitték el.

Főként azután nem, hogy tavaly októberben, Lázár maga beszélt arról, hogy a tárca ötletpályázatot ír ki egy Csontváry múzeum megtervezésére. A miniszter akkor a Nyugati Pályaudvar mögötti, rehabilitálásra váró telket nevezte meg lehetséges helyszínként. Erre reagálva Hoppál Péter kulturális államtitkár, fideszes pécsi parlamenti képviselő egy óvatosan fogalmazó közleményben emlékeztette Lázárt arra, hogy „egy Csontváry Múzeum már működik évtizedek óta, és még tíz évig a szerződéses feltételek miatt működni is fog, az pedig Pécsett található.”

A képek végül idén tavasszal a kiállítás meghosszabbítása után visszakerültek eredeti helyükre.