Előd
6 °C
16 °C
Index - In English In English Eng

Kocsis Zoltán: Fel vagyok készülve a halálra

2016.06.02. 08:55

„Esetleg egy stadionnal kevesebbet lehetne építeni” – mondja Kocsis Zoltán, a Nemzeti Filharmonikusok fő-zeneigazgatója az e heti Heti Válasznak adott interjújában, és hozzáteszi, hogy a kultúrára kevés pénz jut, mert szükség esetén azt veszik el először, és csak kevés embert zavar, ha hiányzik. Megemlítette, hogy habár vannak érinthetetlen együttesek Magyarországon, ők maguk már több felügyelőbizottsági, számvevőszéki és NAV-ellenőrzésen vannak túl.

Szóvá tette, hogy a Liget-projekt ugyan nagyon szép, „ha van kidobni való pénz”, de úgy érzi, hogy ennél sokkal fontosabb tennivalók is vannak a városban, a 4-es metrótól kezdve az 1-es villamos vonalán át egészen odáig, hogy legalább minden zeneiskolában legyen öt használható pianínó. 

Kocsis az interjúban elmondja a véleményét a migránshelyzetről is, szerinte az osztrák és német sajtó is bevallotta, hogy „felsőbb utasításra” ferdítettek, és szerinte az Európai Unióban most irigylik Magyarországot, mert kevés migráns él itt, de közben olyan határozatokért bírálják az országot, amiket ők is bevezettek.

Titkon a leghumánusabb filantróp is fél a földrészünk mindennapi életét felkavaró mozgásoktól, csak hát ez nem lehet publikus


– mondja Kocsis, aki hozzáteszi, hogy ugyan „nem feltétlenül Soros Györgyre gondol”, de szerinte egyes nagyhatalmak szándékosan teremtettek háborús övezeteket, miközben más országokat megvédtek. „Nem tudok például arról, hogy Szaúd-Arábiában számottevő menekülttábor létezne.” (Szaúd-Arábia tavaly 2,5 millió befogadott menekültről számolt be, habár az ENSZ nyilvántartása szerint 561 menekült él az országban.)

Kocsis azzal zárja az interjút, hogy már több műtéten is átesett az életében, és harminc-negyven éve fel van készülve a halálra, de azt gondolja, hogy addig fog dolgozni, amíg bír.

15%
3990 Ft
3392 Ft
15%
4290 Ft
3647 Ft