Rekordösszegért kelt el egy magyar festmény Londonban

2016.06.08. 07:00

Hatalmas magyar siker született június 7-én délután Londonban, a Sotheby's Contemporary East aukcióján, ahol Szűcs Attila, a Deák Erika Galéria művészének Érintés című művét a kikiáltási ár négyszereséért, 16 250 angol fontért (azaz mintegy 6,5 millió forint) ütötték le. Hasonlóra még nem volt példa a magyar kortárs festészet történetében. Szűcs Attila képe egy meg nem nevezett nyugat-európai gyűjteménybe került. Emellett több magyar művész – mint Nádler István, Kepes György, Maurer Dóra, Reigl Judit és El Kazovszkij – művei is elkeltek ugyanezen az aukción.

Szűcs Attila 1967-ben született, Miskolcon, és az egyik legjelentősebb középgenerációs kelet-közép-európai festő, a kulturális hagyományhoz és a festészet technológiájához fűződő jellegzetes viszonya sajátos helyet biztosít számára. Számos egyéni kiállítása mellett a kétezres évek végétől kezdve több jelentős, nemzetközi csoportos kiállításon is képviseltette magát.

attila szucs, touch, oil on gesso on board, 100x80cm 2016
Kép: Szűcs Attila, Érintés (100x80cm 2016

Deák Erika, a Szűcs Attila műveit képviselő galéria tulajdonosa elmondta, hogy az aukcióval akkor került kapcsolatba, amikor megkereste a Sotheby's egyik igazgatója, hogy ajánljon magyar és régiós művészeket a következő eseményükre. „18 éve dolgozom azon, hogy a kortárs magyar képzőművészetet alapvetően hazánkban, de külföldön is népszerűsítsem. Egy ilyen esemény, mint a Sotheby's aukciója, azért fontos, mert világszerte népszerűsíti művészeinket, így olyan emberekhez, gyűjtőkhöz juttathatunk el információt, akikhez egyébként nincs csatornánk” – nyilatkozta Deák Erika. 

A Franciaországban élő Reigl Judit Guano című festményéért 115 ezer fontot adott valaki a Sotheby's tegnapi londoni árverésén, ezzel ő lett az aukciósház Közép-Kelet-Európára koncentráló rendezvényének legmagasabban jegyzett kortárs magyar festője. 

01
Fotó: judit-reigl.com

El Kazovszkij munkáiból tavaly rendeztek életmű-kiállítást a Magyar Nemzeti Galériában, Maurer Dórának pedig épp ezekben a napokban látható egy kiállítása Londonban. 2013-ban, amikor a Sotheby's utoljára próbált kortárs magyar képeket értékesíteni, egyetlen mű sem talált gazdára. Ehhez képest az idei kör akár áttörésként is értelmezhető, és az első gyorsértékelés szerint a Sotheby's is elégedett volt az aukció eredményével. A rendezvényen főleg osztrák, cseh, grúz, román és orosz művészek alkotásai találtak gazdára.